Кирил Дончев изпя песни по негова музика, писани за театрални спектакли. Снимки Черноморие-бг

Кирил Дончев изпя песни по негова музика, писани за театрални спектакли. Снимки Черноморие-бг

"Получавал съм много похвали, но най-милата е, че съм почетен гражданин на Бургас", каза роденият в Бургас композитор Кирил Дончев. "Бъдете снизходителни към това, което ще видите. Ще ви попея с един старчески глас, ако забравя думите, може да ми ги припомните", допълни той.

Композиторът дойде в града, в който е роден и е направил първите стъпки в музиката заедно със съпругата си и двамата си синове - Антони Дончев и Георги Дончев.

Разстоянието от София до Бургас изминаха и актьорът Ицко Финци, както и Антоанета Бачурова - сценарист и продуцент на филма "Последният Дон Кихот", както и режисьорът на лентата - Владимир Люцканов. Филмът е посветен на 85-тия рожден ден на Кирил Дончев и е финансиран от Община Бургас по програмата за съфинансиране на културни проекти. В него са използвани кадри от филма на Владимир Люцканов за Кирил Дончев от поредицата "Умно село".

В "Последният Дон Кихот" главният герой разказва за пътя си от Бургас до София. За срещата си с Леон Даниел, Вили Цанков и Юлия Огнянова, които го откриват за театъра. През 1957 година Кирил Дончев работи в родния Бургас, дирижира Духовия оркестър, преподава в Музикалното училище. А след заминаването си за София той започва да пише и музика за театрални спектакли и филми. Автор е на над 300 музикални произведения към театрални постановки и кино продукции. И няма печатани ноти с изключение на една към текст на Радой Ралин, излязла в списание "Музика" през 1963 година.

След едночасовата прожекция, зрителите в Кукления театър имаха възможността да чуят на живо изпълненията на Кирил Дончев и Ицко Финци, а музикалните произведения изсвириха синовете на композитора - Антони Дончев и Георги Дончев. 

Залата на Кукления театър в морския град събра съмишленици и приятели на сдружение "Общество за духовни изяви", което тази година празнува своя 20-ти рожден ден. Премиерата на филма "Последният Дон Кихот", посветен на Кирил Дончев е едно от събитията, с които се отбелязва годишнината на сдружението. Председателят на организацията Румяна Емануилиду получи почетния знак на Община Бургас, а Кирил Дончев - плакет на закрилника на града - свети Николай Чудотворец връчени им от зам.-кмета по култура в Община Бургас Диана Саватева.

Галерия