Кирил Дончев (вляво) и синовете му ще свирят на Джаз фестивала в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Кирил Дончев (вляво) и синовете му ще свирят на Джаз фестивала в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Доайенът на българските композитори Кирил Дончев претърпя инцидент. От няколко дена е на инвалидна количка, след счупване на става на дясната ръка. "След успешната операция, макар и на количка, ще дойде на джаз фестивала", каза пред "Черноморие" композиторът.

Фамилия Дончеви и приятели ще свирят на 15-ти юли от 20.00 часа в експо център "Флора". Концертът им е част от програмата на 10-то издание на "Джаз в Бургас".

"Стават чудеса. Сега се чувствам добре. Остават няколко дни до събота, макар и на количка, ще присъствам. Дори ще пея", сподели Кирил Дончев. Маестрото прекарва лятото заедно със съпругата си на вилата им в Черноморец. Съчетава косенето на тревата в градината с композирането на музика за нов български филм. Именно там станало злополучното счупване на ставата на дясната ръка. Въпреки операцията, видимо весел Дончев разказва с типичното си чувство за хумор за патилата си. Похвали медицинския екип и доктор Стоян Христов за грижите, които е получил от тях.

Маестро Дончев за втори път участват в джаз феста в Бургас. Този път фамилия Дончеви и приятели са - Кирил Дончев - композитор, Антони Дончев - пиано, Георги Дончев - контрабас, Росен Захариев - тромпет, Димитър Семов - ударни инструменти. В програмата са включени 10 композиции, 7 песни и 3 импровизации, сътворени от Дончев. "От любопитство към нещата продължавам да пиша музика", призна композиторът, който е и почетен гражданин на родния си Бургас. От 1959-та година до сега той е създал музика за над 270 театрални постанови, както и за 20 филма. Освен с богатата артистична биография, маестрото може да се похвали и с четири внука и една правнучка - Неда. Всичи те са поели по музикалния път с изключение на 17-годишната Неда, внучка на Антони Дончев.

Билети за джаз фестивала се продават на касите на Културен дом на НХК, на експо център "Флора", Часовника и в мрежата на Eventim.

Ценови категории на билетите: за ден - 20.00 лева, за два дни - 35.00 лева, за три дни - 45.00 лева, за четири дни - 55.00 лева, за пет дни - 60.00 лева.

Всички концерти са с начален час 20.00.

Медиен партньор на "Джаз в Бургас" е сайт "Черноморие".