Баритонът Кирил Манолов е тазгодишният носител на приза на името на Емил Чакъров. Снимки Черноморие-бг

Баритонът Кирил Манолов е тазгодишният носител на приза на името на Емил Чакъров. Снимки Черноморие-бг

"Благодаря за признанието. Благодаря на Община Бургас, на любимата ми бургаска опера, че ме оцениха с тази награда на името на велик български диригент!", с развълнуван глас каза баритонът Кирил Манолов от сцената на Летния театър на морския град. Изповедта на именития оперен певец, покорил не една и две световни сцени, бе по повод връчването на приза на името на маестро Емил Чакъров. Учредената през 2011-та награда се дава  по време на закриването на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров". За награждаването на сцената на Летния театър излязоха, освен тазгодишния носител Кирил Манолов, зам. кметът по култура , спорт и туризъм в Община Бургас Диана Саватева, както и директорът на Държавна опера Бургас - доц. Александър Текелиев.

Диана Саватева поздрави Текелиев за изключителния летен сезон. "Тези празници дават артистичен и аристократичен плюс в културния живот на Бургас, които  се провеждат за 15-ти път в родния град на маестро Емил Чакоров. Наградата  е една от най-сериозните награди, които се връчват в Бургас", каза зам.-кметът по култура. А на тазгодишния носител на приза - баритона Кирил Манолов, Саватева пожела здраве и да блести на много световни сцени.

След официалната церемония по награждаването, зрителите от различни поколения и националности, дошли в Летния театър, се потопиха в невероятната музикална гала вечер - оперния концерт "Кирил Манолов и приятели". В програмата, звучаха блестящ набор от избрани вокални произведения. Те бяха в изпълнение на Кирил Манолов, Йоана Железчева - сопрано, Даниела Дякова - мецосопрано и Михаил Михайлов - тенор. Шедьоврите от световната музикална съкровищница бяха дирижираха от маестро проф. Григор Паликаров. Освен четиримата оперни певци, в програмата  се включиха оркестърът на Държавна опера Бургас с концертмайстор Христо Белчев и хорът на най-големия културен институт в морския град с диригент Невена Михайлова.

Музикални празници "Емил Чакъров'2022" стартираха на 7-ми юни с "Дон Кихот" - балет по музика на Лудвиг Минкус със специалното участие на Марта Петкова и Емил Йорданов и бяха закрити снощи с концерта "Кирил Манолов и приятели".

Галерия