Ограничения няма да бъдат въвеждани, заяви премиерът в оставка Кирил Петков. Снимка БТА

Ограничения няма да бъдат въвеждани, заяви премиерът в оставка Кирил Петков. Снимка БТА

Българите могат да имат едно спокойно лято. Няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма изисквания за COVID сертификати в страната и не е предвидено ограничаване на движението. Това обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков след среща със здравните власти.

"По голямата част от България се намира в Етап 0, с няколко области в Етап 1. Следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято", добави още той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че продължава ръстът на заболяванията, но той е далеч от пиковите стойности преди няколко месеца.

"Ще продължи увеличаването на броя на случаите, но ако това не води до по-тежко протичане, на натоварване на здравната система, не подлага под риск живота и здравето на пациентите, ще се справим с тази ситуация", каза той.

Епидемиолозите считат, че през август ще бъдат достигнати пикови стойности и тогава ще започне постепенно нормализиране. Дали наесен ще има нова вълна, това никой в света нямало как да предвиди.

"Ситуацията в момента е много по-различна от тази, която имахме предните две години. Характеристиките на този вариант на вируса са различни - разпространява се по-лесно и бързо, но не води до толкова висока нужда от хоспитализация и лечение, протича по-леко", разясни доц. Кунчев.