Петър Драгоев, Хун Хай и Стефан Колев (отляво надясно) обмениха идеи, свързани с ушу

Петър Драгоев, Хун Хай и Стефан Колев (отляво надясно) обмениха идеи, свързани с ушу

Китайско - български фестивал популяризира ушу културата. Той събра практикуващите спорта, както и такива, които искаха да се докоснат до традиционни китайски обичаи и изкуства като чаена церемония, калиграфия, струнни музикални инструменти. Церемонията по отриването започна с нежните звуци на китайски традиционен музикален инструмент - Гуджън (古筝 gǔzhēng), в изпълнението на Ли Рончъ (Li Rongchi), след което приветствено слово отправи г-н Хун Хай, който изрази благодарност към организаторите за събитието, в лицето на Българската федерация по ушу, и изрази готовност и подкрепа за бъдещи съвместни проекти в посока развитие и популяризиране на ушу културата в България.

Стефан Колев, президент на Българската федерация по ушу обърна специално внимания на партньорстворо на федерацията с Китайския културен център София, което ще продължи с осигуряване на стипендии, от страна на Китайския културен Център София, за студентите, които се обучават в образователно-квалификационна степен бакалавър "Треньор по ушу" в Национална спортна академия "Васил Левски".

Богатата културна програма включваше още лекция на тема: "Ушу - бойно изкуство, модерен спорт и упражнения за здраве". Лекцията бе водена от Владимир Андреев, ръководител и главен инструктор на спортен клуб "Черен Дракон" - София. Андреев е преподавател по чън стил "Тай чи" с повече от 30-годишен опит.

Участниците имаха възможност да се включат в курс по калиграфия, воден от Силви Велев и чаена церемония, която ни завладя благодарение на Бойка Михайлова. През целия ден изложбата със снимки - репродукции от Китай, беше на  разположение  на гостите на фестивала. В края на фестивалната програма, Христина Теодосиева - доктор, направи представяне на книгата си "Езикът на Тайдзицюен"

Присъстващите на фестивала имаха възможност да се насладят на виртуозните изпълнения на изгряващите звезди на българското ушу. Форумът даде възможност и да обмяна на идеи между г-н Хун Хай - директор на Китайския културен център, Стефан Колев - президент на Българската федерация по ушу и Петър Драгоев - вицепрезидент на БФУ.

Във фестивала участваха и проф. Лиу Сиюмин - директор от китайска страна на институт "Конфуций", както и доц. Иван Славчев - преподавател в НСА "Васил Левски" и Милен Нинов – главен експерт в Министерство на младежта и спорта

Паралелно с културната програма, се проведе и наситена състезателна програма в надпреварата за Купа на България по ушу за деца и юноши, в различни стилове и категории на ушу.

Ушу е китайско бойно изкуство. Терминът се използва и като официално наименование на модерен демонстративен контактен спорт, включващ като дисциплини боеве с голи ръце и с различни оръжия. Представлява адаптиран вариант на бойно изкуство, което се оценява съгласно набор от естетически критерии разработвани от 1949 г. в Китай.

Китайско - българският фестивал на ушу културата и Купа на България по ушу за деца и юноши завърши с кулминацията на събитието - награждаването.

Купа на България в отделните дисциплини спечелиха следните отбори: купа на България по спортно ушу: СК "Академик - Златен Тигър" - София, купа на България по туйшоу: СК "Ушу - Пловдив", купа на България по винг чун - СК "Ушу - Монтана", купа на България по други традиционни стилове - СК "Пътят на кунг фу" - София

Комплексен шампион и носител на Купата на България по ушу за деца и юноши за 2023 година завоява СК "Академик - Златен Тигър" - София, с главен треньор Лиляна Чобанова.

Галерия