Костадин Мечков е един от участниците в концерта. Снимки Държавна опера

Костадин Мечков е един от участниците в концерта. Снимки Държавна опера

Началото на новата поредица в репертоара на бургаския културен институт - "Солистите на Държавна опера - Бургас" бе поставено с вокалния концерт на 7-ми октомври, със солисти: сопраното Людмила Михайлова и баритонът Йордан Христозов, на рояла бе Дария Кръстева, а водеща - Стефка Христозова, която се включи в концертната програма с изпълнение на флейта, в дует с Йордан Христозов - китара.

В съботната вечер на 4-ти ноември второто събитие от поредицата ще обагри с различни нюанси на настроението присъстващите в изисканото пространство на фоайето на Операта, което вече се затвърди като предпочитано място за камерни музикални прояви. Символични домакини на концерта ще бъдат басите на Бургаската опера: Делян Славов, Диман Панчев и Костадин Мечков – солисти на Държавна опера – Бургас, всеки от тях носител на престижни награди и с изяви на международната сцена.

По време на изключително богатия летен сезон на Бургаската опера, тримата баси имаха запомнящи се сценични изяви. Делян Славов участва в спектаклите на „Бал с маски“ от Джузепе Верди“ – на сцената на Летния театър, както и на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Басът пя и в „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс – на откриването на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ в Летния театър, в „Севилският бръснар“ от Росини – също в рамките на бургаския музикален фестивал, както и на първия спектакъл на грандиозното събитие „Опера на светилището“ на откритата сцена в Бегликташ –„Самсон и Далила“, където се представи и в „Набуко“ от Верди.

Диман Панчев също имаше ярки сценични изяви през летния сезон на Бургаската опера – в „Самсон и Далила“, „Тоска“ и „Бал с маски“, „Цигански барон“ на сцената на Летния театър и „Сцена на вековете“ във Велико Търново /“Бал с маски“/, и в Бегликташ, както и в мащабната продукция на „Кармен“ – също на фестивала „Опера на светилището“. Делян Славов и Диман Панчев участваха и в официалното закриване на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ – с концерта спектакъл „Любов, шампанско и кан-кан“, по режисура на Марио Николов, който получи тазгодишната награда „Емил Чакъров“. Диман Панчев пя и в спектакъла на „Цигански барон“, с който бе открит Сезон 2023/ 2024 на сцената на Бургаската опера в началото на м. октомври т. год.  

Костадин Мечков участва в „Тоска“ и „Севилският бръснар“ – по време на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, в „Набуко“ и „Трубадур“– в „Опера на светилището“ в Бегликташ. Той бе инициатор и участник в благотворителния концерт „Заедно за Иван“, последното събитие от лятната програма на Бургаската опера, като събраните средства бяха предоставени за лечението на 36-годишния Иван Мандаджиев от Бургас.

Програмата на вокалния концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ в събота включва известни и обичани арии и дуети от световната оперна литература. Красивите музикални мотиви от известни произведения от Росини, Белини, Моцарт, Верди, Гуно, Бизе др., ще бъдат поднесени с емоционалния заряд, характерен за басовия тембър.

Тримата баси са дългогодишни солисти на Бургаската опера и имат в репертоара си централни партии в повечето от най-популярните оперни заглавия, както и редица участия в камерни концерти. Тримата певци ще участват в мащабната продукция „Дон Жуан“, по режисура на доц. д-р Александър Текелиев, която вече 20 години се играе при нестихващ интерес от страна на публиката. Спектакълът е на 17 ноември от 19 часа на сцената на Операта. Делян Славов, който е и артистичен секретар на Операта, влиза в ролята на емблематичния прелъстител Дон Жуан, Костадин Мечков ще се превъплъти в образа на Лепорелло – верният слуга на Дон Жуан, а Диман Панчев ще изпълни знаковата роля на Командора, който възнася справедливост.

На рояла на концерта в събота ще бъде пианистката Илиана Тодорова, която дълги години е била концертиращ пианист с университетска кариера и многобройни студийни записи и издадени компактдискове.

Следващият концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас е на 18 ноември от 19 часа във фоайето на Операта, с участието на сопраното Нона Кръстникова и баритона Марян Йованоски. На рояла ще бъде Игор Кириянов от Украйна, който отскоро е в състава на Бургаската опера.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“.

Галерия