Клопка ще бъде показан в рамките на фестивала майка и на бургаското му издание. Снимки Боряна Симеонова, Момчил Божков

Клопка ще бъде показан в рамките на фестивала майка и на бургаското му издание. Снимки Боряна Симеонова, Момчил Божков

С "Клопка" - най-новият пълнометражен филм на режисьора Надежда Косева, ще бъде закрито 22-то издание на Международния "София филм фест на брега", който ще се проведе от 21-ви до 29-ти март в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК в Бургас.

Надежда Косева създава "Клопка" по сценарий на Боян Папазов, а в главната роля е Александър Трифонов. Във филма участват още Яница Атанасова, Дан Николов, Михаил Стоянов, Камен Калев, Николай Тодоров, Николай Чобански. В екипа, реализирал снимките, влизат оператор - Кирил Проданов, художник - Ивелина Минева, музиката - Ашер Голдшмит, за звука отговарят Момчил Божков и Андреас Хилдебранд, а монтажът е дело на Нина Алтъпармакова. Продуценти са Владимир Андреев (БЪРЪ Филм), Херберт Шверинг и Кристине Кяук (Койн Филм, Германия). Филмът се реализира с финансовата подкрепа на Изпълнителна агенция "Национален филмов център" и в копродукция с БНТ.

"Клопка" разказва историята на Божека - чешит със силно развито чувство за собствено достойнство, който живее усамотено на брега на река Дунав в хармония с природата и животните в малкия си своеобразен зоопарк. Когато местният олигарх, с подкрепата на кмета и началника на полицията, започва печеливш за него, но опасен за хората проект за хранилище за ядрени отпадъци край града, Божека се оказва единственият човек, който може и смее да му се противопостави...

Майсторското водене на разказа и постепенното увеличаване на напрежението приковават зрителското внимание, а филмът поставя специални акценти – върху важността да запазим човешкото си достойнство в съвременния обезумял свят, въпреки ужасяващата невъзможност да се измъкнем от клопката на миналото, както и върху симбиозата между хората и природата и начинът, по който нехайството ни води към нейната гибел.

"Клопка" е вторият игрален филм на Надежда Косева. Нейната новела "Ритуалът" е част от омнибуса "Поколение: Изгубени и намерени", с премиера на Берлинския фестивал през 2005 година. През 2009 късометражният й филм "Омлет" печели почетен диплом на фестивала в Сънданс. През 2011 година игралният късометражен филмов разказ "Втори дубъл" получава специален диплом на журито на фестивала в Сараево. "Ирина" е нейният първи пълнометражен филм, който обикаля света и печели над 20 международни награди след премиерата си във Варшава през 2018 година. Същата година Надежда основава "Киноклас" и заедно със свои колеги преподава филмово изкуство на деца от цяла България.

В тазгодишното издание на "Киноклас" участниците ще работят по филма "Клопка".

"София филм фест на брега" се реализира с финансовата подкщрепа на Община Бургас и с медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия