Клубовете по народни танци са най-много в този сектор. Снимка Архив

Клубовете по народни танци са най-много в този сектор. Снимка Архив

Клубовете за любителско изкуство заплашват, че ще излязат на национален протест, ако има трети локзаун. От Съюза на организациите за любителско изкуство (СОЛИ) изпратиха декларация до премиера Бойко Борисов, до проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването, до Боил Банов - министър на културата.

В нея те остро осъждаме намерението да бъдат за пореден път ограничени от правото си на труд!

"Нашите организации в рамките на 1 година пандемия от Ковид-19 бяхме достатъчно толерантни, търпеливи, отговорни, след като нашите дейности бяха затворени.

След изказването на министърът на здравеопазването проф. Ангелов и на НОЩ във връзка с увеличената заболеваемост на 8 март 2021 г. в националните медии заявяваме, че за пореден път сме съпричастни със ситуацията, но категорично отказваме нашият сектор да бъде потърпевш отново! Организациите и работещите в изкуството няма да издържат физически и психически на трето затваряне, дори и само по места, без никакви финансови обезщетения.

Убедени сме, че вече сме изпълнили своята лепта и сме били изключително дисциплинирани, като заявяваме, че ще продължим да работим по същия отговорен начин.

Считаме, че напълно некоректно, недоказано и необосновано се въвежда в заблуждение населението, че местата, на които се прави или показва изкуство, са особено опасни в условия на Ковид-19.

За изминалата една година в нашите организации няма доказан нито един случай на Ковид-19, тръгнал от местата за обучение на нашите потребители", пише в декларацията на СОЛИ.

От Съюза изразяват и своето несъгласие с двойния стандарт, с който правителството противопоставя хората в изкуството и хората с различни професии, които по Конституция имат равни права. "Отпуска се финансова подкрепа от 4350 лв на определена група от личности без ясни правила за кандидатстване, а нашите организации не получиха дори и шанса да се възползват от спуснатите мерки, придружени с големи бюрократични изисквания. Ние сме единствените, които не получихме адекватна финансова подкрепа или компенсации заради забраната да упражняваме конституционното ни право на труд", пише още в декларацията на Съюза.

От там настояват да няма разделение на мерките по места от регионалните РЗИ, а да се контролират пряко от Министерството на здравеопазването, защото в противен случай се задълбочава разделението и нарушаването на правата на колегите.

"Ние сме тези, които полагаме особено големи грижи за здравето, образованието и възпитанието на населението. Нашите организации се посещават по желание, а не по задължение, с контролирани потоци и хора в добро физическо здраве, което ни отличава от рисковия сектор.

Искрено се надяваме, че в края на този мандат ще проявите диалогичност, разбиране, професионалност и справедливи решения спрямо хората, които пожертваха много в годината на ковид-кризата.

В противен случай считаме, че нямаме друг избор, освен активни протестни действия", така завършва декларацията подписана от членовене на Управителния съвет на СОЛИ.