Сигналът срещу кмета на Бата Георги Георгиев (вляво) е донос, заяви областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев (вторият отдясно наляво). Снимка Черноморие-бг

Сигналът срещу кмета на Бата Георги Георгиев (вляво) е донос, заяви областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев (вторият отдясно наляво). Снимка Черноморие-бг

Георги Георгиев - кмет на поморийското село Бата ще си търси правата в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Той вече е подал жалба в полицията срещу заповедта за задържането му на 8-ми юли. "След като излезе протокола с решението от жалбата ми, ще си търся правата в Европейския съд", заяви пред медиите Георгиев. Той прекара часове в ареста без срещу него да бъде повдигнато обвинение. "Освободиха ме в 9.00 часа тази сутрин. Аз и моето семейство се чувстваме стресирани и унижени", заяви кметът на Бата.

На 8-ми юли сутринта в дома му влиза екип на Икономическа полиция. Откриват схема с имена на гостите на сватбата на дъщеря му отпреди 2 години и сумата от 1 500 лева. След това го отвеждат в кмеството, където преглеждат документи и оттам в ареста, където прекарва 23 часа.

"Никакви нарушения не бяха открити. Но случилото се цели и да урони престижа на ГЕРБ", заяви Георги Георгиев, който е избран за кмет на Бата от листата на партията.

"Искам да отговоря на изявленията на Бойко Рашков от сутринта (служебен министър на вътрешните работи б.а.), че няма данни за извършено престъпление. Има полицейско своеволие от страна на МВР и на Областна дирекция на МВР. Милицията на Бойко Рашков си върши работата, а полицията я няма", заяви кметът на община Поморие Иван Алексиев.

"Случаите с кметицата на сунгурларското село Лозарево Димка Чанева и с този на кмета на Бата Георги Георгиев са идентични. Репресивните действия работят по доноси. Не са намерени доказателства и няма повдигнати обвинения. Целта е да се покаже една статистика, а ефектът е нулев. Не може да репресираме и тероризираме хората, защото искаме служебна победа", заяви областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев.