Кметът на Бургас Димитър Николов като вносител оттегли докладната си записка в разгара на дебатите. Снимка Архив Черноморие-бг

Кметът на Бургас Димитър Николов като вносител оттегли докладната си записка в разгара на дебатите. Снимка Архив Черноморие-бг

Съкращенията на 3,5 бройки от състава на Младежки културен център и оптимизиране на разходите с 48 000 лева за фонд работна заплата се отлагат, след като в края на дебатите по докладната записка кметът на Бургас Димитър Николов я оттегли.

Докладната бе разглеждана на последната за годината сесия на Общинския съвет в морския град. Тя предизвика и дебати. По време на онлайн излъчването се чуха различни мнения от представители на ГЕРБ, БСП, СЕК и администрацията. Докладната предвижда с цел оптимизиране на числеността на общинската структура и намаляване на разходите в работата на общинските звена Общинско предприятие "Летен театър, фестивали и концерти" да поеме управлението на дейностите, изпълнявани от Младежки културен център. Предоставените за управление имоти и имущество на МКЦ ще се възложат за стопанисване на ОП "Летен театър, фестивали и концерти", в това число и сградата на МКЦ.

Общата численост на ОП "Летен театър, фестивали и концерти" и Младежкия културен център в момента е 58.5 щатни бройки, съгласно приетите им правилници от Общински съвет на Бургас. С обединяване на структурите численият състав на ОП "Летен театър, фестивала и концерти" ще стане 55 броя. Трудовите правоотношения със служителите на предложения за закриване структурата на Младежки културен център ще бъдат уредени, съгласно разпоредбите на Кодекса на труда. Промените ще доведат и до структурна реорганизация - един директор, три отдела и четири творчески състави - група "Горещ пясък", хорова школа "Милка Стоева", ансамбъл "Никола Гинов" и Духовия оркестър.

Васил Иванов от коалиция "БСП за България" призова в началото на дебатите да не се прави прескруктуриране. Той посочи, че вече тече подписка с искане това да не се случва и тя е подкрепена от 600 души.

"След гласуване на тази докладна записка, школите, които ползват Младежкия културен център ще могат на базата на заповедта на министъра да плащат 1/2 или 1/3 от наема", обясни зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева.

По време на дебатите стана ясно, че се чака отговор от министъра на културата Боил Банов за това преобразуване.

Според Костантин Бчийски (СЕК), пътят не е правилен и трябва МКЦ да се запази като самостоятелна структура.

"Ако подкрепите тази докладна записка, ползвателите и наематели на МКЦ ще получат повече средства от администрацията. Ако искате да запазим раздутия щат, не го правете. Оттеглям докладната си", заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Решението му изпревари предложението на Бойчо Георгиев (ГЕРБ) дебатите по точката да бъдат прекратени и да се премине към гласуването й.