Кметът на Бургас Димитър Николов (вляво) прие в кабинета си новия шеф на ВиК. Снимка Община Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов (вляво) прие в кабинета си новия шеф на ВиК. Снимка Община Бургас

Квартали и ключови улици в община Бургас остават блокирани заради забавени дейности по големия проекта за воден цикъл на града или некачествено възстановени участъци след ВиК ремонти.

Този въпрос кметът на Бургас Димитър Николов постави днес на среща с новия изпълнителен директор на "ВиК Бургас" ЕАД - Цветан Мирчев. Той изрази недоволството на гражданите от темпото, качеството на работа и възстановителните дейности на ВиК в кварталите „Долно Езерово“ и „Лозово“, както и на улиците „Фердинандова“, „Индустриална“, „Мария Луиза“, „Шейново“ „Сливница“ и други ключови места.

Община Бургас продължава да прави предписания на ВиК дружеството и техните изпълнители за некачествени ремонти и възстановявания и да им изпраща констатациите.

Забавянето на изпълнението на водния цикъл води до забавяне на така очакваните от гражданите на Бургас ремонти на пътната инфраструктура, а това води и до риска Община Бургас да загуби целеви средства от държавния бюджет, предвидени за ремонт на улици след приключването на ВиК проектите. Според изискването на финансовото министерство тези средства трябва да бъдат изразходвани до края на тази календарна година.

Кметът на Бургас заяви, че ръководството на ВиК е длъжно да информира гражданите за сроковете, да реагира на сигналите за некачествени ремонти и некачествено възстановяване на настилките. Той настоя пред новия директор да се направят срещи с хората, изразили недоволство от дейностите на дружеството и неговите изпълнители по водния цикъл, за да ги информират за мерките, които ще предприемат, сроковете на работа на фирмите и графика на проектите.

На срещата Николов постави и въпроси, свързани с липсата на действия на ВиК по отношение на решаване на проблемите на село Димчево, както и голямото забавяне в изграждането на водопровод в отсечката след КАТ.

„Хората с право недоволстват. Крайно време е да приключите със започнатите проекти по водния цикъл, защото не можем да предприемем действия по благоустройство, а това поставя под риск и търпението на гражданите, и средствата, предвидени за това“, повтори Николов.

Той заяви, че ще продължава да препраща до ВиК всички подписки и жалби на гражданите, с настояване за предприемане на адекватни действия и отговори, които дружеството дължи на хората.