Двамата министри подписаха меморандум за съструдничество. Снимки Лина Главинова

Двамата министри подписаха меморандум за съструдничество. Снимки Лина Главинова

Според преданието египетската богяна Бастет* е погребана в Странджа планина. Това разказа кметът на Бургас Димитър Николов на министъра на туризма на Арабска република Египет д-р Рания Ал-Машат. "Никой не знае дали това е истина, но е повод за привличане на туристи", обобщи кметът Николов. Той бе домакин на срещата на египетския министър д-р Рания Ал-Машат и министъра на туризма на България Николина Ангелкова. Двете подписаха в Община Бургас Меморандум за разбирателство между Министерството на туризма на Република България и Министерството на туризма на Арабска република Египет.

"Целта е да ползваме експертизата на колегите в Египет и да работим за насърчаваме на туризма между двете страни. През октомври предстои да посетя Египет заедно с народни представители, кметове и да организираме двустранен българо-египетски форум. Инициирахме и побратимяване между Бургас и Александрия", каза министър Ангелкова. Тя призна, че на този етап не можем да се похвалим с голям туристически поток. "Желанието ни е да насърчаваме повече жители на Египет да посещават нашата страна и повече българи да пътуват за Египет", допълни Ангелкова.

"Стартирахме нова програма през 2018 година и имаме желание да я споделим и с Вас. Нашите взаимоотношения могат да доведат и до разкриване на нови работни места и в двете страни", каза египетския министър д-р Рания Ал-Машат. Тя припомни за визитата на българския президент Румен Радев и на българския премиер Бойко Борисов в родината й.

От своя страна кметът Николов изрази задоволството си, че Бургас е избран за място за подписване на двустранния меморандум. Той не скри, че морския град ще бъде това лято домакин на изложба с реплики на златни находки от пирамидата на Тутакамон.

*Баст (наречена по-късно Бастет) е богиня на радостта, празниците, танците, музиката, плодородието, покровителка на бременните жени в египетската митология. Изобразявана е като жена с глава на котка или лъвица, с кошница в ръце. Понякога е изобразявана просто като котка. Смята се, че е погребана в Странджа.

Галерия