Кметът инспектира мястото, където са изхвърлени автомобилните гуми. Снимки Община Бургас

Кметът инспектира мястото, където са изхвърлени автомобилните гуми. Снимки Община Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов е сезирал главния прокурор Иван Гешев за незаконно депо за отпадъци. Теренът, където са изхвърлени автомобилни гуми се намира в близост до природния резерват "Атанасовско езеро". Става въпрос за хиляди гуми. Сигналът за депото е подаден от жител на община Бургас. В резултат на това кметът Николов заедно със зам.-кмета Весна Балтина и шефът на РИОСВ - Бургас Тонка Атанасова инспектираха терена. Той се намира в местността "Гьол Бою" и е част от землището на квартал "Рудник".

"Не може да наричаме Бургас град на птиците и едновременно с това на метри от техните местообитания да са струпани тези гуми. За мен това е престъпление срещу природата. Надявам се нарушителят да бъде установен бързо, а замърсяването да се премахне за негова сметка", коментира кметът Николов.

Бургас с морето и своите три езера е част от миграционния маршрут "Виа Понтика" и спирка за милиони европейски птици по пътя им на юг и после обратно на север. В същото това Атанасовско езеро, край което са забелязани депонираните гуми, през миналата година за първи път бяха наблюдавани близо 200 птици от вида розово фламинго.

Галерия