Такъв паметник трябва да има, но след проведена широка обществена дискусия, смята кметът на Царево Георги Лапчев. Снимка Архив Черноморие-бг

Такъв паметник трябва да има, но след проведена широка обществена дискусия, смята кметът на Царево Георги Лапчев. Снимка Архив Черноморие-бг

Не използвайте Васил Левски за политическа реклама, призова кметът на Царево Георги Лапчев. Повод за това станаха с тиражирани твърдения в социалните мрежи, медиите и сред гражданите, че кметът и администрацията на Община Царево са против изграждане на паметник на Васил Левски.

"Община Царево не е против паметник на Васил Левски, но е против името му да се използва в партийна политическа кампания от един общински съветник. Подкрепяме решението, взето на последното заседание на Общински съвет Царево за изграждането на паметник на Васил Левски, но не споделяме политическите спекулации на един общински съветник по темата, който побърза да си припише "победа" с името на националния герой. Решението беше подкрепено от всички присъстващи общински съветници, а не от един или двама представители на малцинството в опозиция. Васил Левски е посветил себе си да бъде жертва за освобождението на България. Той не трябва да бъде жертван за политически цели и интриги", се казва в позиция на Община Царево.

Общината не е против инициативата да се изгради паметник на Левски и никога няма да бъде. "От няколко години се формира идеята за пространство в общинския център Царево, на територията на което да бъдат почетени с паметници, паметни плочи или по др. начин, национални герои на България, вкл. революционери, възрожденци, народни будители, а също и личности, които са тясно свързани с освобождението на нашия край. Различни организации и граждани са предлагали изграждането на паметници на: Христо Ботев, Капитан Петко Войвода, Хан Тервел, на мъчениците за свободата на Одринска Тракия, на Никола Вапцаров. В тази връзка при обсъждането на предходния бюджет бе повдигнат дебат и за проект  "Алея на времето". Считаме, че такъв проект или паметник трябва да бъде изграден. Но подобно решение не би следвало да е резултат от политически популизъм, а да бъде взето след широка обществена дискусия", заяви кметът на Царево Георги Лапчев.