Кметът Марин Киров (вдясно) получи отличието на специална церемония. Снимка Община Царево

Кметът Марин Киров (вдясно) получи отличието на специална церемония. Снимка Община Царево

Кметът на Община Царево Марин Киров получи награда за "Ускорено развитие в условия на криза и бедствие" на церемония в София по връчване на престижните награди от конкурса "Кмет на годината" за 2024-та година.

Бедствието на 5-ти септември 2024 г., освен човешките жертви, нанесе щети на инфраструктурата на община Царево за близо 80 млн. лева. Половината от сумата държавата отпусна на морската община за осем целеви обекта от разрушената инфраструктура - мостове, пътища, язовирни стени, по които се работи усилено.

На фона на годината, белязана от бедствието и фокуса - възстановяване на щетите, новият управленски екип успя да привлече и сериозен финансов ресурс  по правителствената програма за общински проекти, европейско финансиране и други финансови инструменти  за ключови за цялата община проекти.

"Бедствието за нас беше трагедия, защото отне човешки животи. То нанесе и огромни материални щети. И първата година от мандата беше предначертана като година на кошмара и последствията от бедствието. Благодарен съм на моя екип, общинския съвет и за подкрепата на хората, защото успяхме заедно, освен акцента възстановяване от бедствието, да подготвим проекти, да привлечем финансиране и да заложим началото на много други мащабни проекти, важни за цялата община, които ни превръщат не просто в утвърдена туристическа дестинация, но и в добро място за живеене - Медицински център, многофункционална спортна зала, водопроводи, пречиствателни станции, пътища, образователна инфраструктура и много други", заяви Марин Киров след като получи наградата.