Кметът на Царево не се е отказал да довърши музея в Ахтопол. Снимка Архив Черноморие-бг

Кметът на Царево не се е отказал да довърши музея в Ахтопол. Снимка Архив Черноморие-бг

Ще направим музейна мрежа, която да обединява музеите в общината, каза пред "Черноморие" кметът на Царево Георги Лапчев. Тя трябва да обхване Общинския исторически музей в града, бъдещия музей в град Ахтопол и Музея на нестинарството в село Българи. Проектът за музей в Ахтопол е замразен за момента, но кметът е уверен, че той скоро ще бъде довършен.

Общинският музей в Царево е един от тези, които са на издръжка от местната администрация. В него работят трима служители. Безспорен акцент в музея представляват златното и сребърното съкровище от село Синеморец, открити от експедиция "Странджа" с ръководител Даниела Агре – НАИМ – БАН.

Златното съкровище  е открито през 2006 година в един от най-богатите гробове от периода на елинизма в Европа. Съвършено приложените декоративни техники нареждат накитите сред истинските шедьоври на античното ювелирно изкуство. Оригиналът на златното съкровище се съхранява в Националния исторически музей. То е сред уникатите прославящи Древна Тракия в гостуващи изложби по света. През 2014 година със средства на община Царево се изработи копие, което краси зала "Трезор" на Общински исторически музей – Царево.

Преди броени дни министърът на културата Боил Банов обеща, че общинските музеи от следващата година ще получат държавни средства за дейността си. Това той заяви в отговор на питане от страна на бургаския депутат от ГЕРБ Диана Саватева.

Кметът на Царево Георги Лапчев подкрепя инициативата. По този начин за музея в града ще има повече средства, с които да развива дейността си.

"Това е правилно решение, тъй като в общинските музеи се съхранява държавно културно наследство", коментира пред "Черноморие" директорът на РИМ - Бургас Милен Николов.