Кметът на Община Царево Георги Лапчев (в средата) взе участие в кръглата маса, която се проведе в Народното събрание. Снимки Община Царево

Кметът на Община Царево Георги Лапчев (в средата) взе участие в кръглата маса, която се проведе в Народното събрание. Снимки Община Царево

Кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев и зам.-кметът Марин Киров участваха в кръгла маса на тема: "Регулация на дивото и свободно къмпингуване", която се проведе в Народното събрание. Георги Лапчев изрази подкрепа към това да има правила за къмпингуването, без то да се забранява, какъвто е и смисъла на разработения от Министерство на регионалното развитие и благоустройството проект на Наредба за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани.

"Изключително несправедлив е фактът, че от средствата на местните се почистват тези терени. Дивото къмпиране е една прекрасна романтична идея, но липсва дефиниция какво е диво къмпиране. Дали да отидеш за една вечер някъде и да си почистиш след това? За друг е да повлечеш цялата фамилия, да стоиш три месеца и да си оставиш отпадъка. Имаме в момента хора, които вярват, че всичко е тяхно. Разполагат се в частни имоти, без да питат хората. Таксата смет трябва да е за всички. Тези хора са убедени, че имат само и единствено права, а местните власти - само и единствено задължения. Трябва да има "светкавичен регламент" - да бъде санкциониран този, който наруши", заяви по време на дискусията кметът на Община Царево Георги Лапчев.

Проектът за Наредба дава възможност да се определят места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона "А" и в зона "Б" съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, правилата и нормативите за устройването и ползването им, както и за престоя в тях.

Проектът беше оспорен от неправителствените организации, част от които настояват да няма правила за къмпингуването, а други – да се започне разработването на стратегия за къмпинг туризма на територията на цялата страна.

Участниците в кръглата маса все пак се обединиха около тезата, че правила трябва да има, за да може да се решат голяма част от проблемите на къмпингуването, свързани с бивакуване в частни имоти, почистване на битови отпадъци и др.

Организаторите на дискусията поеха ангажимент в спешен порядък да се пристъпи към систематизиране на правила.

Галерия