Николай Димитров (вдясно) остава кандидат за нов кметски мандат. Снимка Архив Черноморие-бг

Николай Димитров (вдясно) остава кандидат за нов кметски мандат. Снимка Архив Черноморие-бг

Кметът на община Несебър и кандидат за нов мандат Николай Димитров и още няколко човека са прекарали нощта в Районното управление в на полицията в Несебър. Разследването срещу тях е за нарушаване на изборните права на гражданите.
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петимата задържани кандидати за местната власт, съобщи БНР.
Кандидатът за кмет Николай Димитров е обвинен като ръководител на организирана престъпна група за търговия с гласове или "престъпление срещу политическите права на гражданите". На останалите се търси отговорност като членове на групата.
"Димитров вече се намира в следствения арест в София", каза адвокатът му Петър Атанасов. 
Атанасов успял да говори с клиента си по телефона, като Димитров го информирал, че групата се състои от пет човека. Адвокатът заяви, че на кмета е наложена забрана да напуска страната и се очаква в близките два дни прокуратурата да поиска от съда постоянно задържане и на петимата.
"Димитров няма да може да гласува, но остава кандидат за кмет", каза адвокатът. Той разказа, че Димитров не му е споделял да е имало заплахи, но визирал, "че ще стане нещо във връзка с изборите".
"Не мога да направя друг коментар освен политическа поръчка. Явно войната е кой ще вземе властта в Несебър. Когато има схема, тя трябва да излезе наяве. Ние в схеми не участваме", заяви Димитър Топалов от БСП, председател на Общинския съвет в Несебър, предаде Нова тв.
Във вторник ЦИК уважи искането на главния прокурор имунитетът на Николай Димитров да бъде свален, за да може да бъде разследван.
Освен за него, Цацаров поиска имунитетите на още четирима - двама кандидати за общински съветници от "БСП за България", друг кандидат за същия пост от "Движение 21", както и за кандидата за кмет на Свети Влас, издигнат също от "Движение 21".

От БСП - Бургас излязоха преди ден с позиция по случая.