Очаква се първата сесия да премине при голям интерес. Снимка Архив Черноморие-бг

Очаква се първата сесия да премине при голям интерес. Снимка Архив Черноморие-бг

Новоизбраният кмет на община Несебър Николай Димитров и избраните съветници, кметове на населени места ще положат клетва пред областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков. Кметът на Несебър бе арестуван на 23-ти октомври по искане на главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с обвинения за организирана престъпна група за купуване на гласове. Заедно с него бяха задържани и няколко от кандидатите за съветници в местния парламент на Несебър. На тях обаче не им бе отнето правото да участва в местните избори. Така още на първия тур Николай Димитров отвя опонентите си.

Очаква се днес той и задържаните съветници да бъдат транспортирани от София, за да положат клетва и след това да бъдат върнати в ареста в столицата.

В местния парламент на Несебър, който се състои от 21 съветници, мандатите са разпределени по следния начин – "Български социалдемократи" – 6 съветници, "Море" – 4 съветници, ГЕРБ и местна коалиция "Нова алтернатива" – по 3-ма, местна коалиция "Съюз на свободните демократи" и "БСП за България" – по 2-ма и "Движение 21" – 1 съветник.

От "Български социалдемократи" клетва ще положат Костадин Нищелков – 777 преференции, Върбан Кръстев – 549 преференции, Васил Василев – 239 преференции, Славчо Станелов – 153 преференции, Кирил Киров – 200 преференции, Николай Киров – 66 преференции.

От "Море" – Благой Филипов – 748 преференции, Пейчо Колев – 245 преференции, Демир Петров – 156 преференции, Тонка Пешева – 89 преференции.

От ГЕРБ – Златко Димитров – 337 преференции, Михаил Минчев – 313 преференции и Александър Стоянов – 216 преференции.

От "Нова алтернатива" – Румен Кулев – 469 преференции, Сотир Наумов – 324 преференции, Атанаска Белчинова – 216 преференции. Белчинова е подала заявление в Общинската избирателна комисия, че се отказва от мандата си и на нейно място в местния парламент ще влезе Красимир Мавров – 186 преференции.

От "Съюз на свободните демократи" – Венелин Ташев – 342 преференции и Георги Манолов – 218 преференции.

От "БСП за България" – Георги Георгиев – 453 преференции и Петър Тодоров – 338 преференции.

От "Движение 21" – Костадин Лефтеров.