Официалният старт на Лято'2018 бе дадено в амфитеатъра на Созопол. Снимки Лина Главинова

Официалният старт на Лято'2018 бе дадено в амфитеатъра на Созопол. Снимки Лина Главинова

Готови сме за сезона, но ни притеснява Закона за шума. Не съм съгласен в последната минута от мача да се сменят правилата. Това е закон, който касае не само летните курорти, но и градовете, където постоянно живеят хора, каза кметът на Община Созопол Панайот Рейзи преди официалното откриване на "Лято'2018" в морската община.

"Собствениците на заведения са приели едни правила и работят по тях, не може в началото на сезона те да се сменят. Надявам се народните представители да помислят и да решат законът да влезе в сила от септември, за да имаме време да се подготвим за следващата година. Аз лично не се притеснявам, защото новият закон ще свали от мен отговорността да проверявам заведенията и ще възложи този ангажимент на органите на реда, но ако това стане сега, в края на сезона ще отчетем спад на туристите", допълни още кметът на Созопол.
"Проверки за шума в заведения има, но те не трябва да притесняват туристите. Не може да превърнем цялата държава в санаториум. Има различни видове почиващи. Едните търсят спокойствие и тишина, а другите забавления", коментира готвените законодателни промени министърът на туризма Николина Ангелкова, която дойде за откриването на сезона в Созопол.

"Созопол е една от най-предпочитаните дестинации за хиляди българи и чужденци. В годините се утвърди, като едно от най-обичаните места за ваканция на Черно море. Морският туризмът е основен туристически продукт и е ключов за развитието на целия сектор. През миналата година в периода юни – септември посрещнахме повече от 5,3 млн. чуждестранни туристи и над 1,6 млн. българи, а тази година очакваме още по-добри резултати и ръст от около 5 на сто", каза още министър Ангелкова.
"В Созопол има лек спад на руски туристи, но се наблюдава увеличение на туристи от други държави и от България", допълни кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Официалното откриване се състоя в амфитеатър "Аполония" в Стария Созопол с концерт от афиша на Международния франкофонски фестивал "Солей" и е с участието на Вера Шандел, Ангел Заберски, Борис Таслев, Стоян Янкулов . Водещ на вечерта беше Камен Воденичаров.

Галерия