Това оставят мигрантите след себе си в пограничните райони, които са на територията на община Средец

Това оставят мигрантите след себе си в пограничните райони, които са на територията на община Средец

"Държавата абдикира от проблема с нерегламентираните сметища, които оставят след себе си нелегалните мигранти. На територията на общината те са няколко, но една голяма част от тях попадат в така наречената погранична зона и общината няма нито право, нито достъп до тези места, за да ги почисти", каза пред "Черноморие" кметът на община Средец Иван Жабов. Повод за острата му реакция стана отговор на писмо, което той изпрати до Министерството на околната среда и водите във връзка с екологичната катастрофа, която се задава от тоновете отпадъци, които мигрантите изхвърлят на територията на страната и в частност на тази на общината.

В писмото пише, че съгласно чл. 19, ал.3, т. 15 от Закона за устройство на територията, кметът на общината отговаря за почистване на замърсени терени с битови отпадъци и/или образувани нерегламентирани сметища на територията на общината (снимка 2). Никъде обаче в закона не се регламентира почистването на незаконни сметища в пограничните територии.

Проблемът не е отсега. Но той буквално екскалира преди месец, както "Черноморие" вече писа.

Средец пред екологична криза - нелегални мигранти оставят сметища след себе си

"В тези сметища има и лекарства с неясен произход. Когато паднат дъждовете и снеговете, всички тези отпадъци ще останат там, а субстанциите, които съдържат ще отидат в почвата и ще доведат до екологична катастрофа", заяви още кметът на Средец. Чрез подпочвените води пътят им от пограничните райони до Черно море не е дълъг. Явно от Министерството на околната среда и водите не са наясно с размера на проблема, ако отпадъците не бъдат почистени.

Още на 20-ти октомври започнаха проверки от страна на екипи на Регионалната инспекция по околна среда и води.и Гранична полиция. "Става въпрос за гранична зона, а там режимът е по-различен. След като проверките свършат, ще имаме и становище по случая", казаха от РИОСВ преди около месец. Все още няма официално становище от проверките.

Между временно Община Средец е изправена пред нов проблем от движението на автомобилите, които трафикират незаконно мигранти. "Пътищата ни в пограничните райони са буквално разбити. Ние сме малка община, но с голяма между селищна пътна мрежа. Общината прави всичко възможно през годините, за да поддържаме доброто състояние на пъщитата. Ако ги видите сега, няма да ги познаете", допълни Иван Жабов.

Става въпрос за отсечките между селата Факия - Момина църква, Факия - Горно Ябълково, Факия - Долно Ябълково, Кирово - Граничар, Кирово - Белеврен. От Община Средец се надяват, че от държавата ще отпуснат средства за ремонта на повредените пътища, тъй като причина за сегашното им състояние е засиленият нелегален трафик на мигранти, които се извозват с коли, камиони и автобуси.

Галерия