Това е само едно от десетките нерегламентирани сметища, които са образувани на територията на общината от боклуците изхвърлени от мигрантите

Това е само едно от десетките нерегламентирани сметища, които са образувани на територията на общината от боклуците изхвърлени от мигрантите

Община Средец е пред екологична криза. Нелегалните мигранти, които влизат на територията на страната ни от съседна Турция, оставят десетки сметища след себе си. Локализирани са немалък брой места, предимно в пограничната зона, където има натрупани килограми отпадъци. На сметищата може да се видят найлонови торби, блистери с хапчета с неясен произход, консерви с риба тон и боб, купени от магазини в Турция, кенчета от енергийни напитки, дрехи и други отпадъци.

"Заедно с представители на Държавното горско стопанство и на Гранична полиция обиколихме района. Това, което се вижда е страшно", каза за "Черноморие" кметът на Община Средец Иван Жабов. Той обаче не може да реши проблема с почистването на нерегламентираните сметища. Сигнал за това е подаден в Регионалната инспекция по околна среда и води. Оттам извършват проверки на терена заедно с представители на Гранична полиция. "Става въпрос за гранична зона, а там режимът е по-различен. След като проверките свършат, ще имаме и становище по случая", казаха от РИОСВ.

Община Средец е с площ от 1 149 кв.м. 23 796 метра е дължината на границата на общината с Република Турция. Тя напрактика се явява държавна граница и граница на ЕС с Турция. Тъй като една част от територията на общината попада в пограничната зона, от местната власт не могат да предприемат мерки за справяне с проблема. А голяма част от тези сметища са именно в този участък. За да не се стигне до екологична катастрофа, отпадъците трябва да бъдат събрани и депонирани. Кметът на общината ще изпрати искане за съдействие до МОСВ, МВР и до другите компетентни органи, за да бъде решен проблема и районът почистен преди настъпването на зимата.