Кметът на Варна Благомир Коцев (в средата) се срещна с директора на фестивала проф. Марио Хосен (вдясно). Снимка Община Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев (в средата) се срещна с директора на фестивала проф. Марио Хосен (вдясно). Снимка Община Варна

"Имате пълната ми подкрепа за организирането на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Програмата за 2024 година, която представихте, е впечатляваща. Очакваме лятото с нетърпение", това заяви кметът на Варна Благомир Коцев по време на първата си среща с артистичния директор на фестивала - проф. Марио Хосен.

Маестрото представи програмата на фестивала за тази година, както и подготовката за изданията през 2025 и 2026 година, когато фестивалът ще отбележи 100-годишния си юбилей. На срещата присъстваха заместник-кметът по образование, култура и спорт Павел Попов, директорът на дирекция "Култура и духовно развитие" - Антония Йовчева и началник-отдел "Фестивали и проекти" - Десислава Георгиева.

Изключително горд и щастлив съм да работя за фестивала "Варненско лято", който е моя лична кауза, каза проф. Марио Хосен. Той разказа за програмата на фестивала, гостуванията на големи артисти и съдействието, което получава от различни посланици и дипломатически лица. Един от акцентите на "Варненско лято" тази година е участието на камерния оркестър към Симфоничния оркестър на Баварското радио, който е избран за най-добър оркестър на годината в света.

Проф. Хосен подчерта, че и тази година календарът на фестивала ще бъде богат. Сред предстоящите събития са например традиционният международен симпозиум под надслов "Музиката на дунавските държави". Продължава и традицията да се дава сцена на млади изпълнители, които представят таланта си на различни локации в морската столица.

По време на разговорите стана ясно, че трябва да се работи в посока повече реклама и разпознаваемост на фестивала на национално и международно ниво. Кметът Благомир Коцев заяви, че е необходимо да се вложат повече средства за разпознаваемос, а фестивалът да се възприема като бранд на града. Двамата обещаха да представят цялата програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято на специална пресконференция по-късно през пролетта.