Акцията ще се проведе навръх Лазаровден

Акцията ще се проведе навръх Лазаровден

Кметът на Варна Благомир Коцев призова общински съветници да се включат в мащабната инициатива на Община Варна за почистване на града. Той ги покани тази събота, 27-ми април, да излязат със своите семейства и да почистят около домовете си.

"Да излезем и да дадем началото на една нова кампания, свързана с по-добрия облик на града; да дадем пример на останалите граждани как правилно да изхвърлят отпадъците и да се грижат за средата около тях", призова кметът Коцев по време на редовното заседание на Общинския съвет. Той допълни, че в съботната акция са ангажирани общинската и районните администрации, както и цялата техника и човешки ресурс на сметопочистващата фирма, включително и от други общини.

Припомняме, че Община Варна организира мащабна кампания за почистване на града под мотото „Мисли глобално, действай локално!", която ще се проведе на 27 април, събота. Призивът към гражданите е да отделят от личното си време не за почистване на собствените си домове, гаражи, мазета или тавани, а да се погрижат за своя по-голям дом – град Варна.

Инициативата предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и градинки, места за отдих, детски и спортни площадки във всички райони на територията на общината. От сметопочистващата фирма призовават събраните от почистването смесени битови отпадъци да бъдат оставяни в чували в близост до контейнерите. Остатъците от опаковки и бутилките е добре да бъдат сортирани и да се поставят в съдовете за разделно събиране. Строителните и опасните отпадъци, излезлите от употреба гуми и електрически уреди, както и събраната зелена маса трябва да бъдат оставяни непосредствено до съдовете за смесени битови отпадъци, но да не се изхвърлят в тях.

В деня на кампанията сметопочистващата фирма ще организира постоянни обходи с по-малки камиони, които ще събират едрогабаритните отпадъци, поставени в близост до съдовете.