До един месец договорите за ремонти ще бъдат готови стана ясно на оперативката на кмета. Снимка Община Варна

До един месец договорите за ремонти ще бъдат готови стана ясно на оперативката на кмета. Снимка Община Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев нареди спешна рехабилитация на пътната мрежа в града. По време на оперативката с администрацията днес от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване" информираха, че до един месец договорите за ремонти ще бъдат готови. Дейностите ще се извършват по списъците с проблемните участъци, предоставени от районните администрации.

В проектобюджета за 2024 г. Община Варна заложи 3 млн. лв. за текуща поддръжка на улици във всички райони на града. Сумата е била намалена от общинските съветници на „Възраждане" по време на обсъжданията в комисиите към Общинския съвет, обясни заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов. 

"Така средствата се оказват недостатъчни, тъй като са с 2 млн. лева по-малко в сравнение с миналата година, а междувременно цените за ремонт са индексирани заради инфлацията", обясниха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване". В тази сума се включват и дейностите по поддръжка на автобусните спирки, пътните знаци и други.

В тази връзка кметът поиска да бъде внесено предложение за увеличаване на средствата за пътна рехабилитация преди гласуването на бюджета в Общинския съвет. Идеята бе подкрепена от всички районни кметове.

Текущата поддръжка на улиците, осветлението и озеленяването са приоритети за администрацията, каза още по време на оперативката кметът. От общинското предприятие „Инвестиционна политика" докладваха, че се очаква до седмица да бъдат готови договорите с фирмите по озеленяване, които ще извършат пролетното косене.