Подписи под документа сложиха и кметът на Бургас Димитър Николов и зам.-кметът на Гданск - Моника Хабиор. Снимки Община Бургас

Подписи под документа сложиха и кметът на Бургас Димитър Николов и зам.-кметът на Гданск - Моника Хабиор. Снимки Община Бургас

Кметът на община Бургас - Димитър Николов и маршалът на Поморска област в Полша, Лешек Бонна подписаха меморандума за разбирателство. На церемонията, която се състоя в заседателната зала на Община Бургас, присъстваха зам.-кметът Весна Балтина, председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. Магдалена Миткова, директорът на Комплексния онкологичен център в Бургас проф. Христо Бозов, общински съветници и други.

Посолството на България в Полша бе представлявано от посланика ни там Нейно Превъзходителство Маргарита Ганева.

В състава на полската делегация бяха - зам.-кметът на Гданск - Моника Хабиор, представители на висшите училища в Гданск и бизнес организации.

"Международните летища в Бургас и Гданск ни позволяват да сме само на два часа разстояние", каза Лешек Бонна. Той допълни, че взаимоотношенията между двата града ще имат за цел развитието на науката, индустрията и подпомагането на културата.

"Сътрудничеството ни ще има за цел обмяна на добри идеи, защото без тях няма качествени проекти. Ние ще се радваме да споделим с Бургас нашия личен опит от работата си с европейските институции и как това ни е помогнало да се развиваме", каза зам.- кметът на Гданск Моника Хабиор.

"За мен е изключително важно да се работи в няколко области за развитието на двата региона. Особено важно е да създадем обмен между младите генерации сред научните и изследователските среди, защото в тях е бъдещето. За развитието на туризма в двата града е много важно да има целогодишна директна връзка Бургас – Гданск и ние ще ви съдействаме за това", каза посланик Маргарита Ганева.

Освен меморандума за разбирателства между Бургас и Гданск, се подписаха и споразумения между български и полски университети. Така бургаският университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще си партнира с Медицинския университет в Гданск. Маршалът на Поморска област Лешек Бонна подписа споразумение за сътрудничество с Асоциация на българските черноморски общини. Договори за сътрудничество бяха подписани между Национална спортна академия – София и Спортната академия в Гданск, както и между Тракийския университет в Стара Загора и Гданския университет.

Галерия