Кметът на Царево иска безвъзмездно военни имоти

Имотите са държавна собственост и са бивши военни обекти. На последното си заседание Общинският съвет на Царево даде съгласието си общата дапридобие безвъзмездно бившото военно поделение в местността "Вургарски път", разположено върху 107,8 дка и 73 дка в местността "Стойчев егрек", познато като погребите, и 459,8 дка в местността "Грънчаря", бившо стрелбище. Всички тези имоти са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на отбраната.

 

 

В неколкократните си мотивирани искания за безвъзмездно предоставяне на имота на бившата казарма, попадащ в елитния квартал "Василико", кметът Арнаудов е акцентирал върху факта, че това е единственият терен, позволяващ да се разшири регулацията на Царево. През последните години в Царево има бурно развитие и градът се нуждае от разширяване на границите. Ако общината придобие терена, ще урегулира имоти за жилищно строителство и ще учреди право на строеж на граждани с установени жилищни нужди.

В дългия списък с военни имоти на територията на община Царево фигурират и поземлени имоти в местностите "Плаката" в Царево, "Айроди" и "Аероплана" в Ахтопол, бившият военен стол, някогашният магазин за електроуреди в центъра на Царево и един супермаркетът. Тук попада и един доста атрактивен имот - 258,6 дка в местността "Скотовъден фонд Лафина", на самия бряг на морето, южно от къмпинг "Нестинарка". Имотът е бил военна батарея, а земята - частна собственост.

Всъщност повечето от имотите, за които претендира Арнаудов, са принадлежали на частни собственици, които военното министерство е придобило масово при одържавяването на земята и е построило върху тях свои обекти. По-късно общината е обезщетила собствениците със земя от собствения си поземлен фонд. По данни на общинската служба "Земеделие" в Царево вследствие на това общинският поземлен фонд е намалял с 1 100 дка, предоставени за обезщетения.

С последното решение на Общинския съвет кметът чрез областния управител ще поиска от държавата 270 дка, или 4 пъти по-малко земя в сравнение с общинската земя, използвана за обезщетение.