Кампанията тази година ще се проведе в пет града едновременно

Кампанията тази година ще се проведе в пет града едновременно

Инициативата "Книги за смет" се завръща на 22-и април в Бургас, като за първи път екологичната кампания, поощряваща четенето, ще се проведе едновременно в пет града в страната. Това са - Бургас, София, Пловдив, Велико Търново и Стара Загора точно в Деня на Земята.
Една от най-любимите и мащабни български инициативи, организирана от фондация "Credo Bonum" и издателство "Smart Books", ще обедини гражданите на петте града в надпревара кой ще събере и рециклира най-много пластмаса. Началото по традиция е в 10:00 ч., а локацията в Бургас е същата - до Пантеона.
Регламентът за участие остава без промени. Всеки желаещ може да донесе един или повече килограма пластмасови отпадъци, почистени и годни за рециклиране. За всеки килограм участниците получават талон за една хартиена или две електронни книги от онлайн книжарницата. Максималният брой талони, които може да получи всеки, е 2 броя, независимо от предаденото количество пластмаса. С тази мярка организаторите имат за цел да стимулират достъпа на по-голям брой хора до наличното количество книги. Новите заглавия ще бъдат обявени съвсем скоро.
Тази година за първи път партньор на инициатива е Европейската комисия (ЕК), а нейното представителство в България е подготвило специални издания за децата, които ще участват в инициативата, както и за техните родители. Един от приоритетите на Комисията е именно опазването на околната среда от замърсяване с пластмаси. Съгласно новите планове на ЕК всички пластмасови опаковки на пазара на ЕС ще бъдат рециклируеми до 2030 г., потреблението на пластмаси за еднократна употреба ще се намали, а преднамерената употреба на пластмасови микрочастици ще бъде ограничена.