Коледните базари в Европа традиционно отварят в края на ноември и работят до Бъдни вечер или до началото на следващата година. Снимки Христо Димитров

Коледните базари в Европа традиционно отварят в края на ноември и работят до Бъдни вечер или до началото на следващата година. Снимки Христо Димитров

Коледните базари във Франкфуркт са в очакване на първите си посетители. Традиционно те отварят врати в края на ноември и посрещат клиенти до Бъдни вечер. На все повече места в Европа вече има коледни базари, някои от които ще работят до 6-ти януари 2024 година, когато по стар стил се празнува Рождество Христово.

Коледните базари водят началото си от далечната 1294 година, когато херцогът на Австрия - Албрехт I дава на виенските търговци привилегията да организират Декемврийски пазар за населението на града. Това начинание се пренася и на други места. През XVI век вече видът на базарите се доближава до съвременния изглед на коледните базари. Тогава е решено той да се провежда около Коледа и Нова година. Освен традиционните стоки като текстил и бакалски продукти той предлагал и вкусни джинджифилови хлебчета и сладкиши, които моментално станали хит. 

Около 200 години по-късно пазарът се преименувал на Коледен базар и сега мястото му е пред сградата на кметството във Виена.

Коледните базари са запазена марка за немскоезичния свят. Но по това време на годината, освен в Германия, може да се насладите на тяхната атмосфера и в Чехия, Белгия, Франция, Италия, че дори и в съседна Румъния.

На коледните базари във Франкфурт, както и във всеки немски град, може да се опита така традиционното греяно вино - глювайн, типичните за района вурстчета, свинско с кисело зеле, различни сладки изкушения. Разбира се един коледен базар не може да мине без ръчно изработени коледни играчки за елха, както и дървени играчки за декорация, сред които фигурата на Лешникотрошача от едноименното произведение, което се е превърнало в истинска балетна класика по това време на годината.

Така че ако сте някъде из Европа или планирате пътуване в края на месеца или през декември, не пропускайте коледните базари. Ще си прекарате чудесно и ще запечатате спомени, които дълго ще споделяте след това!

Галерия