Ректорът на университета доц. Магдалена Миткова поздрави гостите на празника. Снимки Лина Главинова

Ректорът на университета доц. Магдалена Миткова поздрави гостите на празника. Снимки Лина Главинова

Колежът по туризъм към бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" празнува своя 50-и рожден ден. Половинвековният юбилей събра дългогодишни и настоящи преподаватели, студенти, гости от университети от страната. Празникът започна с тържество в залата на Колежа, на което звучаха химна на Република България и химна на Колежа.

Поздравителни адреси до ръководството на Колежа изпратиха министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на образованието Красимир Вълчев, областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, БСУ и други. Поздравителният адрес от името на кмета на Община Бургас Димитър Николов прочете Йорданка Ананиева - заместник-кмет по образование в Общината. Адресът бе придужен и с парична награда по случай юбилея.

Гостите поздрави и ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" доц. Магдалена Миткова. Към бившите и настоящи преподаватели в двете катедри на Колежа се обърна и неговият директор - проф. Диана Райдойнова.

Началото е поставено преди 50 години със създаването на Инсититут по международен туризъм, който имал за цел да подготви кадри за работа в заведенията и хотелите по Черноморието. Девет години по-късно е открит и Института за повишаване на кадрите в туризма. През 1978 година двете полувисши института се събират в една сграда, където и до днес се помещава Колежът по туризъм. През 1990 година те се сливат в едно и стават част от университет "Проф. д-р Асен Златаров".

"Една четвърт от кадрите в цялата страна, които работят в сферата на туризма са завършили тук", каза в словото си проф. Радойнова. Тя не пропусна да спомене и един от дойаените на Колежа - 90-годишният Петър Дойчев и Денка Жишева. И двамата не можаха да присъстват на тържеството поради зравословни причини. Петър Дойчев е посветил 70 години от живота си на туризма. Той е "Почетен гражданин" на Варна, на Несебър и на италианския град Римини, носител е на орден "Стара планина" - първа степен. Денка Жишева е един от създателите на Колежа по туризъм. Тя бе наградена и с почетен плакет, който от нейно име получи колегата й - Йовка Илчева.

Галерия