Представителният отбор на Нефтохимик ще играе с нови екипи. Снимка Лина Главинова

Представителният отбор на Нефтохимик ще играе с нови екипи. Снимка Лина Главинова

Колко струва издръжката на футболист от Детско-юношестката школа на "Нефтохимик Бургас 1962"? Този въпрос си задават бургазлии, а повод за него стана докладната записка на кмета на Община Бургас Димитър Николов за извършване на вътрешнокомпенсирани промени в бюджета и разчета за финансиране на капиталовите разходи за 2019 г. В нея в графа "Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело" той предлага: "Община Бургас може да осигури финансова подкрепа за детско-юношеските школи на двата клуба съответно: за СНЦ "Футболен клуб Нефтохимик Бургас - 1962" - 100 000 лева и за СНЦ "ФК Черноморец 1919 Бургас" - 30 000 лева. Мотивите за предложението му са: "Футболът е един от спортовете в България, към който има най-голям интерес. Успешно стартира есенния спортно-състезателен сезон и треньорите на две от най-големи детско-юношески школи – тази на "Нефтохимик" и на "Черноморец" отбелязват значително увеличение на децата и младежите, които желаят да се занимават с футбол. Същевременно се увеличи обхвата на участие в общински, областни, зонални и национални срещи. Основните средства за дейността на детско-юношеските школи са осигурени от спонсорство, но са недостатъчни за осигуряване на оптимален спортно-тренировъчен процес".

Докладната записка бе разгледана в голяма част от комисиите в Общинския съвет и предизвика въпроса, сред които и такива за сумата. Най-често задавания бе: "Защо парите за "Черноморец" за по-малко?".

Проверка на "Черноморие" установи, че в момента в Детско-юношестката школа на "Нефтохимик" ритат 300 деца. Те са на възраст от 7 до 19 години. Родителите на децата, които са на възраст от 7 до 15 години плащат за тренировки месечна такса в размер на 40 лева. Разходите за юношите, които са между 15 и 19 години се покриват от клуба. Тези футболисти са разпределени в три групи и участват в областни, зонални и национални срещи. "Средствата отиват за покриване на разходи за екипировки, транспорт, нощувки, когато отборът играе като гост и други", каза пред "Черноморие" Андрей Рунчев - президент на клуба. Тази година субсидията от бюджета на Общината е в размер на 130 000 лева. Колко точно обаче излиза един футболист от Детско-юношестката школа на клуба е трудно да се изчисли.

Андрей Рунчев опроверга и слуховете, че част от общинските средства, които школата получава се пренасочват към представителния мъжки отбор на "Нефтохимик". Наскоро клубът подписа петгодишен договор, който ще му гарантира, че се завръща отново на стадиона в комплекс "Лазур".