DSC_3345

DSC_3345

Комисар Милен Димитров: Знаем, къде са бежанците в Бургас

Цветан Цветанов.

- Бургас, засега, остава встрани от бежанската криза. Каква е ситуацията в града и региона?

- В града и региона е спокойно от гледна точка на пряка инвазия на бежанци, разбира се южната зона, в прилежащата зелена граница с Република Турция има засичане на групи, които преминават. Там усилено работят колегите от Гранична полиция. На наша територия засичаме към момента и единични случаи на отклонили се незаконно преминали границата чужди граждани, които са в процес на получаване на статут, съответно бежански или хуманитарен.

- Можем ли да кажем конкретни цифри? За какъв брой става въпрос?

- Не, не мога да кажа.

- Ваши служители са командировани в Елхово, за да оказват помощ при създалата се ситуация. Каква част от наличия състав на Областна дирекция на МВР - Бургас е изпратена и за какъв период от време ще бъдат командировани униформените служители там?

- Това командироване е в изпълнение на допълнителните мерки по Националния план за справяне с бежанската вълна. Към момента на едномесечен цикъл за усилване на охраната на Приемния център в Елхово са командировани 11 служители на Областната дирекция, а за усилване на охраната на държавната граница в района на Елхово и Болярово са командировани 54 служители на двуседмичен цикъл. Тези мерки ще са в сила до края на март 2014 г.

- Командировките на част от наличния състав на дирекцията отразява ли се по някакъв начин на рутинната ви работа?

- Нормално е да се отразяват, защото това са сили, които ги отклоняваме от изпълнението на преките им задължение в районите им на отговорност и ги предоставяме в помощ на колегите от Гранична полиция.

- Успявате ли да се справите със ситуацията в Бургас и действията на обичайните криминогенни елементи?

- Криминогенната обстановка в региона на Бургас е спокойна, дори по-спокойна от очакваното в момента. Отдавам това на ситуацията в страната.

- В Бургас живеят десет сирийски семейства. Има вече данни, че някои от бежанците, които вече са подали искане за получаване на статут са потърсили връзка с тях. Имате ли по-конкретна информация за това?

- Да, имаме такава. Няколко семейства - кандидат-бежанци са настанени при приемни семейства от същата националност. Знаем ги кои са и постоянно актуализираме информацията за тях.

- Във връзка с прогнозата за нарастване на бежанската вълна, имате ли притеснение за евентуално ескалиране на напрежението и усложняване на ситуацията в региона?

- Нормално е да имаме притеснение. На всички ни е ясно, че този процес ще е дълъг и труден. Преди да започне разрешаването на проблема той ще се усложни значително от нивото, на което сме в момента. Сериозни притеснения имаме по отношение на криминогенната обстановка, породена от конфликти между самите бежанци. Това започва да се случва в София и в райони, където се натрупа критична маса или критична концентрация на такава група лица. Както те самите стават обект на престъпление и те са извършители на престъпления.

- Вече има няколко случая на задържани нелегални имигранти, които са пресекли незаконно границата ни с Турция и върнати обратно в южната ни съседка. Каква са ви прогнозите? Ще нарасне ли този процес?

- По-компетентни по този въпрос са колегите от Гранична полиция.

- Подготвена ли е Областната дирекция на МВР Бургас да се справи със ситуацията предвид това, че бежанска вълна в такъв размер досега в страната ни не е имало?

- Такова предизвикателство е ново за нас и страната, това е от предмета на дейност на Гранична полиция. Колегите имат специална подготовка за това. Ангажиментите на Националната полиция са за поддръжка на дейността на Гранична полиция. Разбира се структурите на Министерството на вътрешните работи са достатъчно гъвкави да реагират според ситуацията. Мисля, че ще се справим и няма да допуснем неконтролиране на ситуацията.