Роденият в Бургас Кирил Дончев се връща за премиерата на филм, посветен на него. Снимка БНР

Роденият в Бургас Кирил Дончев се връща за премиерата на филм, посветен на него. Снимка БНР

Кирил Дончев ще свири със синовете си в Бургас. Концертът ще предшества премиерата на филма "Последният Дон Кихот", посветен на родения в Бургас композитор и автор на филмова музика. Тя е на 18-ти юни, петък, от 18.00 часа в залата на Кукления театър.

Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Община Бургас по програмата за съфинансиране на културни проекти. Сценарист и продуцент на филма е Антоанета Бачурова, режисьор е Владимир Люцканов.

Портретът на големия музикант и артист разкрива любопитни моменти от различни периоди на живота му - творчески и лични - посредством ценен архив, включващ също концертни записи с единствените запазени песни и композиции към театрални постановки. Във филма участват цялата фамилия Дончеви, а така също и имена от най-близкото творческо и приятелско обкръжение на твореца: актьорът Ицко Финци, режисьорът Киран Коларов, писателят Георги Мишев, актьорът и режисьор Ивайло Христов. Във филма присъства, чрез текстове от мемоарите му, театралната легенда Леон Даниел, с чието уникално творчество Кирил Дончев е обвързан през целия си живот.

Концертът "Кирил Дончев зад кулите", посветен на театралната и филмова музика на композитора ще предшества прожекцията на филма. В него ще се включат Кирил Дончев и синовете му Антони Дончев и Георги Дончев. Специално за събитието пристига актьорът и музикант Ицко Финци.

Премиерата е част от програмата, с която сдружение "Общество за духовни изяви" ще отбележи своята 20-годишна дейност.