Отличието й бе връчено на 6-и декември 2017 година. Снимка Архив Черноморие-БГ

Отличието й бе връчено на 6-и декември 2017 година. Снимка Архив Черноморие-БГ

Концерт с участието на почетния гражданин на Бургас - Янка Рупкина скара общинските съветници. Кметът на Бургас Димитър Николов входира докладна записка с искане за безвъзмездно предоставяне на Летния театър за предстоящия музикален спектакъл.

"Ако концертът има кауза, то аз не разбрах, каква е тя. На плакатите пише, че Янка Рупкина ще празнува 80 години. Не е редно, когато е благотворителна каузата да се продават билети", заяви общинският съветник Тодор Ангелов.

"Не видях в искането конкретна инициатива. Но всеки почетен гражданин на Бургас може да се възползва от правото си с ваше решение", уточни Димитър Николов.

"За първи път чувам, че Янка Рупкина е почетен гражданин на Бургас. Сигурно е станало по Йоаново време (по времето, когато кмет беше Йоан Костадинов б.а.). Щом направихме Христо Порточанов почетен гражданин, какво да говорим. Рупкина е от община Созопол, а адресната й регистрация е в София. Каква е тази благотворителност, която ще направи тя?", заяви съветникът от СЕК Георги Манев.

"Аз с нея не съм контактувал, а с импресариото й. В искането има условие да се продават билети. Нищо конкретно като благотворителност няма", отговори Димитър Николов.

"Г-н Манев, ако си четете докладните записки щяхте да знаете, че цяла Странджа са почетни граждани на Бургас", реплекира колегата си Димитрина Буланова от ГЕРБ.

"Трябва да се отнасяме с уважение към почетните граждани на Бургас. Тя има право да поиска това от нас. Нюансът с каузата е на второ място и той ще се изчисти", заяви съветникът от ГЕРБ Веселин Пренеров.

"Милка Андреева е братовчедка на Янка Рупкина и когато тя замина за София й открадна песните и ги изпя. А може и да използват името й и без тя да знае и така да си спестят 1 500 лева. Подкрепям от години фестивала в Жеравна и последното име, което ще чуете там е на Янка Рупкина", заяви Георги Манев.

"Пак Ви повтарям, че трябва да се отнасяме с уважение към почетните граждани на Бургас. А това, което г-н Манев казва не е творчески раазговор", репликира Пренеров.

"Нищо лошо не съм казала. Възприемам концерта като бенефис на Янка Рупкина. Ако трябва да го гласуваме, ще го гласуваме", допълни Буланова.

Докладната записка бе приета на ръба с 27 гласа "за", 0 "против" и 10 "въздържал се". Един глас наклони везните в полза на искането за предоставяне на Летния театър за концерта на Янка Рупкина.

Народната певица стана почетен гражданин на Бургас през 2017 година с решение на ОбС.

Билети за изявата й се продават в Грабо на цени от 10 лева. В концерта, който е насрочен за 11-и юли в Летния театър на Бургас, ще участват Гуна Иванова, Райко Кирилов, Йорданка Варджийска, Бинка Добрева, Ива и Велислава Костадинови, Владислав Славов и други. Изявата е озаглавена "Най-българският концерт".

Галерия