Концесионер дава 82 000 лева за плаж на Лозенец

Трима оттях са се класирали с оферти на стойност 82 000 лева, 30 000 лева и 8 500 лева. Ивицата е с активна площ от 1 859 кв.м. и първоначална годишна наемна цена от 2 566 лева.

 

Търговете имаха за цел да намерят стопани на 11 плажа. Кандидати за стопанисване имаше обаче само за два от плажовете. За наемане  на плаж "Черноморец" - община Созопол с активна плажна площ  14 848 кв.м. и начална годишна наемна цена – 47 332 лева се явиха двама желаещи. Поради нередности в тръжната документация и на двамата участници, те са дисквалифицирани. Предстои нова дата за провеждане на търг с тайно наддаване за атрактивната плажна ивица.

До няколко дни комисията ще обобщи резултатите от проведените търгове и след сключване на договор с кандидата, предложил най-висока сума, ще обяви името на новия наемател, който ще стопанисва плажната ивица през следващите 5 години.

За останалите 9 плажа, сред които "Поморие – почивни станции", "Сарафово – юг", "Бургас – централен", "Крайморие – север", "Крайморие - юг", "Вромос", "Алепу", къмпинг "Делфин" и "Резово" се очаква първоначалните им тръжни цени да бъдат намалени с 50% и разиграни на нов търг, който за съжаление ще се проведе най-вероятно в края на сезона.

Областният управител Константин Гребенаров води непрестанни преговори с представители на Министерство на регионалното развитие и благоустроиството и с кметовете на общините, на чиято територия се намират неотдадените плажове. Искането на Гребенаров е с общи усилия да успеят да покрият най-неотложните и важни изисквания, като охрана и почистване на плажните ивици, за да не се налага поставяне на табели: "Къпането забранено" и "Неохраняем плаж".

"Едва ли ще е възможно за всички плажове, но е задължително да го направим за по-атрактивните с по-висока посещаемост, като "Бургас-централен", коментира губернаторът.