Над 450 родители и граждани на Бургас са подписали петиция за спиране изпълнението на взетото решение за отнемане на сградата и преместване на СУ Добри Чинтулов, заяви Даниела Божинова. Снимка Архив Черноморие-бг

Над 450 родители и граждани на Бургас са подписали петиция за спиране изпълнението на взетото решение за отнемане на сградата и преместване на СУ Добри Чинтулов, заяви Даниела Божинова. Снимка Архив Черноморие-бг

На последната си лятна сесия, докато отменяха един свой акт на лошо управление – решението за пътя в Росенец, бургаските общинари заложиха нова бомба – друго лошо решение, чийто ефект ще видим още в началото на новата учебна година. Предизвикана е рокада на училища, която ощетява сериозно бургаското училище – СУ „Добри Чинтулов” - едно от 10-те училища за фолклор в България. Според решението „Добри Чинтулов” трябва да напусне изцяло пригодената за неговите нужди сграда и да се смести при учениците в училище „Йордан Йовков” в к-с „Изгрев”. Освободената постройка се предоставя на английската гимназия, при това с предварително изпълнение по чл.60 от АПК.

Решението е предназначено да уреди най-накрая многогодишния „квартирен” проблем на бургаската английска гимназия, която дели една сграда с немската гимназия. Решавайки проблема на тези гимназии, обаче, общинарите отварят нов проблем: жертват училище „Добри Чинтулов”, което отива на място, напълно неекипирано за дейността му, като оставя на английската гимназия музикални и други специализирани кабинети, от които тя няма никаква нужда. Липсващите условия за специализирано обучение ще се предоставят на „Добри Чинтулов” извън сградата, в която се мести,на съвсем друго място –  павилиона на Центъра за личностно развитие към ДГ „Веселушко”.

На практика решението на ОбС по предложение на зам.кмета по образованието Ананиева засяга общо 6 учебно-възпитателни институции и звена – четири училища, една детска градина и един център за личностно развитие. То предизвика голямо недоволство и отпор от страна на родители и ученици в СУ „Добри Чинтулов”.

Конфликтното решение за намиране на сграда на английската гимназия в Бургас поражда редица въпроси:

Вече четири мандата един и същ управленски екип на кмета Николов прави мащабни инвестиции в сграден фонд, възползвайки се от добър дебит на еврофондове към Бургас и комфортно мнозинство в общинския съвет. Как при тези условия не се намери възможност да бъде построена сграда за английската гимназия? Смислени ли бяха всички сгради, които се построиха? Пример, Морска гара, на която не спират кораби, Конгресен център, в който няма конгреси.

Вече четири мандата проблемът със сградата на АЕГ „Гео Милев“ съществува – защо трябваше да се чака толкова дълго, за да бъде решен набързо, един месец преди началото на учебната година и то по начин, създаващ нови проблеми?

По-малко ценни ли са за обществото учениците и училищата, които не се езикови, спазва ли се в Бургас принципът за недискриминация, прокламиран от българското законодателство? Има ли реална автономия и самоуправление в образованието в община Бургас, родителите участник ли са в него? Директорите имат ли свобода да заемат позиция или са на къс повод към партийното управление на общинската образователна система? И към Общински съвет – Бургас – така ли ще я караме – гласуваме каквото предлага Кмета, а пък после, ако някой много се разшуми, ще му мислим? Така ли се постига единение в България – като се противопоставят едни родители и деца на други или просто това е изпитан метод за властване?

Над 450 родители и граждани на Бургас са подписали петиция за спиране изпълнението на взетото решение за отнемане на сградата и преместване на СУ „Добри Чинтулов”. Те настояват, че са допуснати сериозни процедурни нарушения от училищното и общинското ръководство. Родителите не са били питани и не са давали съгласие за подобна евакуация. В Бургаски административен съд е постъпила жалба от родител срещу предварителното изпълнение на решението на ОбС. Казусът не е приключил.

Даниела Божинова

П.С. Публикуваме писмото без редакторска намеса. То изразява становището на автора си по казуса с преместването на бургаски училища, заради проблема със сградния им фонд