Символичната първа копка бе направена днес. Снимки Лина Главинова

Символичната първа копка бе направена днес. Снимки Лина Главинова

Конгресният център в Бургас ще бъде изграден за 410 дни. Първата копка бе направена днес, а в церемонията се включиха вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на транспорта Ивайло Московски, областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, Ангел Забуртов - шеф на "Пристанищна инфраструктура" и др.
Модерната сграда ще се издига в района между второ и трето корабно място на пристанището. Центърът ще бъде на шест нива с многофункционална зала за 500 човека, офисни площи, административни помещения и такива за преводачи, оборудвани с видео и аудио техника, свързана с многофункционална зала, кабинети за научно-изследователска дейност и др.
Проектът ще продължи реализирането на концепцията, заложена в Общия устройствен план на Бургас в посока отваряне на града към морето, изнасяне на промишлените дейности и преструктуриране на крайбрежните промишлени зони. В плана се предвижда възможност за създаване на модерно яхтено пристанище и на вторичен градски обслужващ център с озеленяване. Ще бъдат определени нови терени за обществено обслужване с предлагане на услуги от различен характер, обособяване на зони за отдих и риболов, детски и спортни площадки.

"На един черноморски град като Бургас  - с перспективи и визия за бъдещето – му е необходима подобна сграда, за да могат да се провеждат международни събития. Подобен център е необходим не само на Бургас, но и на цялото Южно Черноморие. Така градът ни и регионът ще станат много по-отворени, по-комуникативни, с база, която да се използва целогодишно", заяви на церемонията кметът на Бургас Димитър Николов.

Галерия