Конкурсът е посветен на Тома Янчев

Конкурсът е посветен на Тома Янчев

Конкурс на името на странджанския народен певец Тома Янчев събира изпълнители от цялата страна в Созопол. "С песните на Тома Янчев" ще се състои на 6-ти октомври, събота, в созополското село Росен. Конкурсът се посвещава на 90 години от рождението на народния певец Тома Янчев, който е израснал и живял в странджанското село Росен. Целта на първия по рода си конкурс е чрез музикално-песенния фолклор да се съхрани спомена за един от първите изпълнители, популяризирали странджанската песен в националния ефир – Тома Янчев. Талантливият и самобитен изпълнител е завещал на поколенията стотици песни, като над 30 от тях се пазят в Златния фонд на Българското национално радио. Именно по една от ще изпълнят участниците в конкурса, гласи регламента. Към момента заявка за участие са подали 63-ма индивидуални и групови изпълнители от цялата страна, които ще изпълнят на сцената на читалището в село Росен една песен на Тома Янчев  и още една по техен избор. Изпълнителите от Варна, Елхово, Карнобат, Силистра, Котел и други ще бъдат оценявани от жури в състав - Калинка Сгурова, Ташо Марулов и Лазар Налбантов.

Призьорите от различните възрастови групи ще изнесат гала концерт вечерта. В концерта песни на Тома Янчев ще изпълнят и обичаните странджански изпълнители Жечка Сланинкова, Ваня Дженезова, Лазар Налбантов, Калинка Сгурова и оркестър "Жарава" - Бургас. Свои песни ще представят и фолклорните групи към читалището - домакин, които само преди дни се завърнаха с първа награда от международния фолклорен фестивал в Черно гора.

Конкурсът за странджанска песен "С песните на Тома Янчев" се провежда под почетния патронаж на кмета на Община Созопол Панайот Рейзи, а негови организатори са Община Созопол, Тракийско дружество "Странджа" - Бургас, НЧ "Анчел Величков" - село Росен и НЧ "Преображение" - Бургас. Медиен партньор на събитието е Българско национално радио - Радио Бургас.

Конкурсът ще започне от 10.00 часа на 6-ти октомври на откритата сцена пред НЧ "Ангел Величков - 1902" село Росен. Награждаването на  изпълнителите е от 18.00 часа, а концертът на лауреатите от Първия конкурс за странджанска песен "С песните на Тома Янчев" и гостуващите изпълнители ще започне от 19.00 ч.