Конкурсът за рисунка ще се проведе за трети път

Конкурсът за рисунка ще се проведе за трети път

Конкурсът за илюстрация по стихове на Христо Фотев ще се проведе за трети път в Бургас и тази година е част от съпътстващата програма, посветена на 90 години от рождението на поета и преди връчването на Националната награда за поезия през март 2024 година. В конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас и студенти. Творбите ще бъдат представени в изложба, съпътстваща Националния конкурс за поезия "Христо Фотев".

Илюстрациите трябва да са с максимална големина – 50 см и минимална 25 см на страна от хартията.Tехниката - хартия, туш, перо, акварел, темпера, акрил, колаж или смесица от няколко похвата. Допускат се и творби, изпълнени в класически графични техники - офорт, суха игла, литография, както и дигитален печат.

Всеки автор може да изпраща по една творба на адрес: Дом-галерия "Георги Баев", улица "Демокрация" № 6, гр. Бургас, до Людмила Кутиева, ръководител на културен център "Морско казино" (За конкурса за илюстрация по стихове на Христо Фотев).

Срок за получаване на творбите - 11 март 2024 година.

Необходимо е на гърба на всяка картина четливо да се изпише с молив: трите имена, навършени години или клас на автора; име на творбата; размер на листа; техника и година на създаване; стихът на Христо Фотев, от който е вдъхновена творбата.

Компетентно жури с представители от Дружество на художниците – Бургас, художествена галерия "Петко Задгорски", Национална художествена академия - филиал Бургас, сдружение "Бургаска писателска общност" и Община Бургас ще оцени творбите.

Ще бъдат раздадени по 3 индивидуални награди в двете категории – ученици и студенти. Отличените художници ще получат грамота от Община Бургас и предметна награда.