Първото издание на конкурса се проведе миналия октомври при изключителен интерес. Снимки Държавна опера Бургас

Първото издание на конкурса се проведе миналия октомври при изключителен интерес. Снимки Държавна опера Бургас

Вторият национален конкурс за млади оперни певци “Стоян Попов“ с международно участие ще се проведе от 17-ти до 21-ви октомври 2023 г. в залата на Държавна опера – Бургас.

Предстоящото събитие, което се очаква отново да събере в залата на Бургаската опера плеяда млади талантливи певци, и тази година се осъществява със съдействието на Община Бургас. Патрон на конкурса е големият български баритон, който е пял с дългогодишен успех по наши и световни сцени – Стоян Попов. Освен на сцената, маестро Попов е посветил повече от 20 години и на каузата да помага на млади колеги, учейки ги на вокална техника и интерпретация, а чрез контактите и познанствата си у нас и в чужбина, той е успял да помогне и за професионалната им реализация. Негова неосъществена мечта остана създаването на студия за млади оперни певци, където те да развиват и усъвършенстват таланта и вокалните си и актьорски умения.

„Идеята за конкурс на негово име произлиза именно от това му съкровено желание – с мисъл и грижа към младото поколение, което да продължи достойното присъствие на български оперни артисти по световните сцени“, казва доц. Александър Текелиев, който е бил негов ученик и е инициатор на създаването на конкурс на името на Стоян Попов, чието първо миналогодишно издание доказа, че идеята е градивна и успешна. При оспорвана конкуренция, лауреати на първия конкурс „Стоян Попов“ 2022 г. станаха: мецосопраното Йоана Кадийска – България, и баритонът Матеуш Михаловски – Полша. Като част от наградата, Матеуш Михаловски и Виктория Мелник /Украйна/ участваха в спектакъл на операта от Джузепе Верди „Травиата“ – през м. февруари т. год., на сцената на Държавна опера – Бургас, в блестящо партньорство със солистите на бургаския културен институт, под палката на големия български диригент Иван Кожухаров.

Конкурсът „Стоян Попов“ и тази година ще се проведе в два тура, на които кандидатите ще се представят на сцената на Операта със съпровод на пиано. Конкурсната програма на Втория национален конкурс с международно участие „Стоян Попов“ ще бъде представена от младите оперни певци пред журито на 18-ти и 19-ти октомври в залата на Държавна опера – Бургас – съответно от 10.00 и 12.00 часа, като входът за публиката е свободен. Ден преди конкурсната програма – на 17-и октомври, от 18 часа във фоайето на Операта ще бъде откриването на изложбата, посветена на жизнения и творчески път на маестро Стоян Попов, и ще бъде изтеглен жребият за реда на явяване на конкурса.

Заключителна гала вечер на лауреатите с оркестъра на Държавна опера – Бургас и официалното закриване на конкурса ще бъде на 21-ви октомври от 19 часа, под съпровода на оркестъра на Държавна опера – Бургас – на рождения ден на маестро Стоян Попов. Диригент на тържествената гала вечер ще бъде маестро Григор Паликаров, който е и член на журито и бе зад пулта и на миналогодишния галаконцерт, който се превърна в запомнящо се културно събитие от висок ранг. През летния сезон той дирижира с изключителен успех пред многобройна международна публика спектакъла на операта „Кармен“ от Жорж Бизе – в третата вечер на фестивала „Опера на светилището“ на откритата сцена на тракийското оброчище Бегликташ. В галаконцерта на 21 октомври лауреатите на конкурса ще изпълнят с оркестъра на Държавна опера – Бургас по една или две арии от тяхната конкурсна програма, определени от журито след провеждането на II тур.

В конкурса заявили участие десетки млади оперни певци (български и чуждестранни) - мъже и жени, като възрастовото ограничение е 37 години.

Първи и втори тур ще бъдат със съпровод на пиано – на голямата сцена в залата на Държавна опера – Бургас. На I тур – 18-ти октомври, кандидатите ще изпълнят по свой избор песен или ария от български композитор и ария по избор от славянски композитор. На II тур участниците в конкурса ще представят една ария по избор /различна от изпълняваните на I тур/ и ария от опера големия италиански композитор Джузепе Верди.

Авторитетно жури ще оценява младите таланти, като в неговия състав тази година за първи път ще бъде само проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. За председател на журито от организаторите е поканен отново големият български тенор с международна кариера Калуди Калудов, който успешно работи и като вокален педагог. Членове на журито са: проф. Нико Исаков – оперен певец, баритон, декан на Вокалния факултет към НМА Проф. „Панчо Владигеров“ – София; проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак –ректор на АМТИ „Проф. Асен Диамандиев“, изтъкната оперна и камерна певица, вокален педагог; проф. д-р Григор Паликаров – диригент, главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик; Огнян Драганов – оперен режисьор, директор на Държавна опера – Стара Загора, доц. д-р Александър Текелиев – оперен режисьор, директор на Държавна опера – Бургас.

Ще бъдат раздадени шест награди – по три за жени и три за мъже, като носителите на първа награда ще получат право на участие в спектакъл на Бургаската опера. Половината от наградния фонд е осигурен с финансовото съдействие на Община Бургас.

Галерия