Бачийски смята, че проекта може да бъде реализиран с подходящите инвеститори. Снимки Лина Главинова

Бачийски смята, че проекта може да бъде реализиран с подходящите инвеститори. Снимки Лина Главинова

Бургас може да стане българския Дубай и тук да бъдат привлечени чуждестранни инвеститори, смята общинският съветник от СЕК Константин Бачийски. Той поясни как може това да се случи. Мястото, което може да се превърне в най-голямата Свободна икономическа зона в страната е Равнец. Преди две години Община Бургас получи собствеността на терена, където се намираше бившето военно летище и държавният имот стана с отпаднала необходимост. Мястото е с площ от 3300 дка. "В страната няма икономическа зона с такива размери. Ако там бъде създадена Индустриална зона, това ще бъде 65-та такава зона в страната. А теренът има много по-голям потенциал. Там може да бъде обособено и карго летище, което да улеснява търговци и производители", обясни идеята си Бачийски. Той предвижда проекта му да бъде реализиран на няколко етапа, като първия е на стойност 120 млн. лева.

"Запознал съм с проекта си служители на бургаската общинска администрация, презентирал съм го в министерства, представих го и пред президента Румен Радев. И го правя в качеството ми на общински съветник", каза в отговор на въпрос на "Черноморие" Константин Бачийски. Интерес към проекта са проявили инвеститори от Китай и Турция. Той е бил представен на икономически форуми в Пекин, Шанхай, Санкт Петербург, Дубай.

"Бургас може да се превърне в българския Дубай. Защото той е на картата на новия път на коприната, който правителството на Китай разработва и за който са планирани 120 млрд.", допълни Бачийски. Според него, ако бъдат привлечени подходящите инвеститори до няколко години проекта ще бъде реализиран, а ползите ще бъдат за десетилетия напред.

Този проект е част от "Планът Бачийски", по който съветникът работи от 2014 година. Първата точка по него бе създаването на Фонд за насърчаване на полетите, който на този етап е замразен. След като "Ryanair" не реализира предварително планираните целогодишни полети до Германия и Италия, се водят преговори с други компании, които да направят това и да се възползват от средствата, които са заложени във Фонда.

Бачийски не обвързва проекта си за икономическата зона с евентуална кандидатурата за кмет на Бургас. "Все още не съм решил дали ще се кандидатирам", допълни той.

Галерия