Регатата ще се проведе в началато на август. Снимка Христо Анестев

Регатата ще се проведе в началато на август. Снимка Христо Анестев

Корабът "Анастасия" става трибуна за любителите на Международна регата "Порт Бургас", която ще се проведе от 6-ти до 9-ти август 2020 г. в акваторията на Бургаския залив. За първи път любителите на този спорт ще имат възможност да проследят гонките от борда на общинския кораб. Специални курсове от 11:00 часа в уикенда (8-ми и 9-ти август) ще предлагат морска трибуна към зрелищното състезание на път за остров "Света Анастасия". За целта е нужна предварителна резервация. Събитието е част от месеца на ветроходството в Бургас.

Надпреварата за килови яхти клас "ORC", "IRC", "Конрад 25 Р" - Международна регата "Порт Бургас", е една от най-старите в България. През последните тридесет години тя се утвърди като едно от най-интересните състезания в националния спортен календар. Чудесните условия за ветроходство в Бургаския залив, с предвидими летни условия и постоянен вятър с източен характер, превърнаха града в любима локация не само за състезателите с големи яхти, но и за тези от олимпийските класове от цял свят. Международна регата "Порт Бургас" се организира от едноименния яхтклуб, а през 2020 година ще се проведе нейното 27-о издание. Проявата е включена в спортния календар на Международната федерация по ветроходство, където тя присъства от 1990 г.

За любителите на ветроходството предстоят още две състезания. От 13-ти до 16-ти август ще се проведе Бургаска ветроходна седмица - регата "Порт Бургас" за класовете "Оптимист", "Лазер 4.7", "Лазер стандарт", "Лазер радиал", "420", "470" И "ФИН". От 21-ви до 23-ти август тук ще се проведе и Национално първенство на клас "Оптимист", отново с организатор "Порт Бургас".