Стойко Танков ще продължи да бъде член на ОблС на БСП. Снимка Черноморие-бг

Стойко Танков ще продължи да бъде член на ОблС на БСП. Снимка Черноморие-бг

Кой ще наследи Стойко Танков като областен председател на БСП - Бургас? Този въпрос вече вълнува редовите членове на партията. "В БСП има достатъчно подготвени хора за този пост", отговори на въпрос на "Черноморие" Стойко Танков. Той ще трябва да освободи поста, след като бе назначен от министър-председателя Кирил Петков за областен управител на област Бургас от квотата на "БСП за България". Но Танков остава член на ОблС на партията.

Развълнувана Мария Нейкова предаде ключа на новия областен управител

39 са възможните кандидати за председателския пост. Всеки един член на Областния съвет на БСП може да се кандидатира и ако събере 50 плюс 1 гласа да стане новия областен лидер. До преди седмица броят на членовете на ОблС бе 41. В това число и Стойко Танков. Той обаче не може да бъде председател, след като става държавен служител и така напрактика няма да бъде евентуален кандидат. От ОблС излезе и Николай Тишев, който преди седмица напусна Националния съвет на БСП, след като спечели конкурс за директор на дирекция "Социално подпомагане" в Поморие. Тишев встъпва в длъжността от днес. Сред напусналите е и кметът на Созопол Тихомир Янакиев, който с писмо уведоми Стойко Танков, че се оттегля след лошите резултати, които партията имаше на последните парламентарни избори. Въпреки действията си той продължава да бъде член на ОблС по право като кмет и не е изключено да се кандидатира за поста.

Така кръгът с имената на хората, които могат да бъдат кандидати за председател се стеснява. В ОблС влизат представители на 13-те общини от област Бургас, като най-много са представителите на община Бургас. Сред тях са общинският председател на БСП - Бургас Живко Господинов, зам.-областният управител Божан Божанов, Тинка Желязкова, народният представител Атанас Зафиров, бившият PR на БСП Мирослава Милушева, Таньо Атанасов, настоящите общински съветници - Георги Спасов, Васил Иванов, Йордан Георгиев, Христо Панайотов, както и Любен Чардаков, Чанко Мирчев.

Сред кандидатите не е изключено да бъде и бившия депутат Тодор Байчев, който е представител на община Карнобат.

Областният председател на БСП ще бъде избран след конгреса на партията, който ще се проведе на 21-ви и 22-ри януари. Вотът е таен.