Докладната записка е входирана от Георги Дракалиев (вляво). Снимка Лина Главинова

Докладната записка е входирана от Георги Дракалиев (вляво). Снимка Лина Главинова

4 000 лева ще отпусне Община Бургас за изписване на имената на 300 бургазлии, които са загинали по време на Балканските войни 1912-1013 и на Първата световна война - 1915-1918 година. Докладната записка е входирана от общинския съветник Георги Дракалиев* и бе подкрепена с 46 гласа "за", 0 "против" и 2 "въздържал се" на сесия на местния парламент.

Предложението на Дракалиев е със средствата да бъде ремонтиран Паметника на незнайния воин, който се намира пред Военния клуб в Бургас и в основата му да бъдат изписани имената на загиналите воини, които са родом от морския град. "Сумата ще дойде от бюджета на общинската администрация", каза пред "Черноморие" Дракалиев.

Тази година се навършват 140 години от създаване на Българската армия и 100 години от Първата световна война.

"В Бургас все още няма паметник, посветен на загиналите бургазлии във войните за национално обединение. Повече от триста наши съграждани са дали живота си за свободата и освобождението на своите поробени братя, останали извън границите на родината", пише в мотивите на докладната записка на Георги Дракалиев.

20 от тези 300 бургазлиите, които са оставили костите си по бойните полета по време на Балканските войни са били част от "24 Черноморски пехотен полк". Паметта на всички негови воини, които са загинали по това време бе почетена с изписване на имената им на гранитни плочи в изградения специално за това параклис "Свети Георги Победоносец" в Морската градина на Бургас.

Средствата за изграждането на параклиса бяха събрани в рамките на няколко кампании, организирани от Инициативния комитет, създаден специално за това с председател Константин Гребенаров. А поводът бе 100 години от Балканските войни. Пари дариха стотици бургазлии и фирми. Параклисът бе осветен от Сливенския митрополит Йоаникий на 6-и май 2013 година. "Воините подкрепиха благородната идея и заявиха желанието си да извършват ритуалите си именно там", припомни пред "Черноморие" Константин Гребенаров.

Със събраните средства би построен параклиса, изработени плочите с изписаните върху тях имена, нарисувани иконите, изработен олтара. Не стигнаха парите за изографисването на параклиса. За целта са нужни 18 000 лева. На 21-и март 2016 година Константин Гребенаров входира писмо до Костантин Луков - председател на ОбС Бургас с искане да бъдат отпуснати средства за изографисването на "Свети Георги Победоносец". Писмото на председателя на Инициативния комитет бе разгледано от Постоянната комисия по култура и читалищна дейност. Членовете на комисията обаче остават искането без коментар. На 22-и април същата година Костантин Луков изпраща писмо до Гребенаров със следния текст: "Поради липса на решение на Комисията, писмото да се насочи към общинската администрация за включване в бюджета на Община Бургас за 2017 година". Това обаче така и не става.

По сметката на Инициативния комитет останаха 3 688 лева, които бяха преведени на настоятелството на параклиса.

Логичен е въпросът: Как Община Бургас не намери пари за изографисване на параклиса, но сега ще отдели 4 000 лева за изписване на имената на загиналите във войните бургазлии?

Вместо плочите с имената на тези 300 бургазлии да бъдат поставени на параклиса, където се четат имената на загиналите от редиците на "24 Черноморски пехотен полк", те ще бъдат поставени в основата на Паметника на незнайния воин. Така напрактика честванията ще продължат да се правят пред монумента, а не пред параклиса, който е издигнат в памет на мъртвите воини. Въпросът е: Кой и защо мери с различен аршин аршин паметта на тези българи, които са оставили телата си по бойните полета в името на България?

*Георги Дракалиев е лидер на МВРО - Бургас, но влезе в ОбС - Бургас като гражданска квота от листата на партия "ГЕРБ".