Койна Русева изгледа и двата филма, включени в програмата на фестивала в понеделник вечерта. Снимки BIFF

Койна Русева изгледа и двата филма, включени в програмата на фестивала в понеделник вечерта. Снимки BIFF

Койна Русева аплодира екипа на късометражния филм "Свещеникът", чиято премиера се състоя в рамките на "Burgas International Film Fest", който се провежда от 18-ти до 25-ти юли на открита сцена "Охлюва" в Бургас. Актрисата изгледа 30-минутната летна, седнала на първия ред и след това поздрави лично режисьора и колежката си Марияна Крумова, която изпълнява главната роля в него. След края на прожекцията зрителите се срещнаха с Марияна Крумова, Гергана Димитрова - автор на костюмите, Мария Ландова - продуцент и Борислав Колев - режисьор.

"Като си знам документалните филми и като гледах този си казах, че все едно не е моя", бяха първите думи на режисьора. Филмът "Свещеникът" е по два разказа на Деян Енев. "Много харесвам Марияна Крумова още от времето на "Граница" и "Любовното лято на един льохман" и си казах, че ако един ден снимам игрален филм ще я покана", призна Борислав Колев.

"Отдавна се познаваме с Борислав. Познавам документалните му филми. Работата с него е страхотен кеф, защото можеш да се скараш, да спориш и да се наложиш. Истинско удоволствие е общуването с него", призна Марияна Крумова.

За Гергана Димитрова работата по костюмите е била чест и предизвикателството, защото това е нейният първи творчески проект.

"И в двете новели се търси нещо задушевно. Те са за несбъдването в живота, а това е най-голямата тема", призна продуцентът на "Свещеникът" Мария Ландова.

Филмът се състезава за наградата на журито в категория "Късометражно кино". Най-добрият филм ще бъде избран от жури в състав - Дени Алканаз, Андреа Банда Банда и Тони Минасян.

Победителят в категорията "Пълнометражен филм" ще получи наградата "Danny Lerner Award", която се връчва от "Ню Бояна филм студиос".

Тази вечер в програмата са включени късометражния - "Кучета, които лаят по птици" (Португалия) и игралния "Москито" (Португалия).

Фестивалът се провежда за пета година и се организира от фондация "Модерат" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия