Публиката в Бургас заслужава да види този концерт, каза Красимир Гюлмезов. Снимка Лина Главинова

Публиката в Бургас заслужава да види този концерт, каза Красимир Гюлмезов. Снимка Лина Главинова

"Тоника Домини" (Ева Найденова, Красимир и Вили Гюлмезови б.а.) ще изнесат концерт озаглавен "Спомен за Гого". Той е планиран за 30-ти септември от 20.30 часа в Летния театър на Бургас и е посветен на Георги Найденов - Гого (той си отиде от този свят на 10-ти януари 2014 г. б.а.) - съпруг на Ева Найденова и част от групите "Тоника", "Домино", "Фамилия Тоника".

В концерта, освен "Тоника Домини", ще участват и приятели на Гого, с които той е пял през годините на една сцена - Веселин Маринов, Тони Димитрова, Нели Рангелова, Михаил Белчев. В музикалния спектакъл ще участва и композиторът Стефан Диомов, който е бил ръководител на естрадния оркестър към Културния дом на транспорта в Бургас, където започва да пее професионално и Гого.

Концертът се организира от "Арт Мелпомена", а билети се продават на каса "Часовника".

 

- Г-н Гюлмезов, на 30-ти септември в Летния театър на Бургас заедно с "Тоника Домини" ще изнесете концерта "Спомен за Гого". Вече сте го правили в зала 1 на НДК в София. Какво Ви провокира да го представите и пред публиката тук?

- Публиката като цяло, не само бургаската, много обичаше Гого като човек и изпълнител. Публиката в Бургас заслужава да види този концерт. Нито един музикален спектакъл не може да се повтори, разбира се. Но Гого е бургазлия, както и аз съм бургазлия и се надявам да доставим радост на почитателите на хубавата песен и в частност на Гого и на "Тоника".

- Заедно с Вашата съпруга Вили, с Гого, с неговата съпруга Ева бяхте част от формация "Домино". Много години работихте заедно. Кои са най-незабравимите Ви моменти от това време?

- Много години работихме заедно и с Гого, и с Иван (Иван Христов е бил вокал на "Домино" до 1986 г. б.а.) – светла им памет. Пътувахме много, годините бяха други. Ценностите на хората бяха други тогава. Имахме и смешни, и трудни моменти. Близо осем-девет години работихме заедно с тази формация. Направихме много песни, издадохме албуми. Имаме само хубави спомени от този период. Кой си спомня нещо лошо от младостта си?

- Сега, когато изпълнявате тези песни, а Гого вече го няма, налага ли се правите нов аранжимент?

- Когато правихме албума "Спомен за Гого" заедно с Вили и Ева в края на 2014 – началото на 2015 година, Ева имаше едно желание – да направя албум и концерт за Гого в зала 1 на НДК. Успях да направя албума, в който влизат седем златни песни от времето на "Домино", "Тоника", "Фамилия Тоника" и четири съвсем нови песни. Успяхме да реализираме и концерта в НДК. Беше много мил и затрогващ концерт. С Ева продължихме да работим заедно. През 2016 година като "Тоника Домини" направихме концерт в зала "Арена Армеец" заедно с "Рики Е Повери". През 2018 година отново имахме концерт в "Арена Армеец" със Симфоничния концерт на БНР.

Винаги се налага да се правят промени. Гого имаше емблематичен глас. По време на записите на албума се наложи да изпея по-ниската партия в "Тъпан бие, гайда ручи", но ние тримата сме се напаснали вече като гласове и някакви сериозни промени не сме правили.

- Кои песни ще чуе публиката в Летния театър на Бургас?

- В този концерт ще прозвучат последните песни на "Домино", на "Тоника", на "Фамилия Тоника". В началото ще излезем на сцената първа ние тримата с Вили и Ева. Поканили сме и гости, които ще се включат в концерта – Михаил Белчев, Веселин Маринов, Тони Димитрова, Нели Рангелова, Стефан Диомов. Ще кажем и няколко думи за Гого. Затова сме поканили тези хора, защото сме работили заедно с него.

- Концертът е озаглавен "Спомен за Гого". Какъв спомен искате да запази публиката за него?

- Да си спомни каква уникална бургаска личност беше той. Неговото присъствие и харизма на сцената. Все пак той нямаше музикално образование като мен. Неговото начало е било като самодеец и успя да се изгради като музикант и творец. Господ го е целунал със самороден самобитен талант.

Публиката го помни и със златните песни, които ще изпеем на концерта.

- Коя от песните, които сте изпълнявали заедно през годините за Вас е най-емблематична и Ви е най на сърце?

- Много са песните, които сме изпяли заедно. Ние се "хвърляхме" на по-сложни песни, като "Моя любов" по музика на Стефан Димитров и по стихове на Михаил Белчев. Явихме се а конкурс в полския град Сопот с "Този прекрасен свят" на Чеслав Ниемен, ние я направихме на английски език и тя пожъна голям успех при нашето участие. Пяхме дълго време "Там край реката", "Ладо, ле Ладо"... все емблематични песни.

- Защо през последните 20 години не се повтаря феноменът на "Домино", "Тоника", "Тоника СВ"?

- Защото живеем в друго време. Една песен като "Нека да е лято", записвана през 1975 година, вече над 40 години се пее. Текстът е много важен, защото той е първоизточникът. Разбира се, че е важна и музиката, и изпълнителите. Но ако няма текст, стихотворение, което да остави нещо у хората, което да живее и през следващите години нищо не се получава. Над 90% от песните от старата българска музика, наречена естрада, до ден днешен се пеят, заради текста. В днешно време по-младите изпълнители гледат да завъртят в ефира за няколко месеца песен, в която има нещо комерсиално от живота днес и от ценностите сега, и затова те живеят много кратко време. Това според мен е основното. Затова и 90% песните, които ще изпълним на 30-ти септември в Бургас са златни и хората ги пеят и до днес.