Красимир Марчев ще представи проекта си през май в Операта. Снимка Личен архив

Красимир Марчев ще представи проекта си през май в Операта. Снимка Личен архив

Красимир Марчев е роден през 1981 година в Бургас. Завършва средното си образование в Природоматематическата гимназия с профил "Биология", защото е мечтаел да стане лекар. Желанието да се отдаде на изкуството обаче надделява. Дълги години е танцувал в бургаския клуб по спортни танци "Бургас 1975".

Заминава за Варна, където учи моден дизайн. Дипломната му работа стана основа на проекта му "Капан за птици".

Иновативното шоу е по хореография на Антония Паскалева - дипломиран хореограф. В спектакъла се разказва за една птица - кукла на конци, която се е освободила от своя кукловод. Един разказ за свободата и оковите, за вечната битка между светлината и тъмнината. Пътуване през лабиринта на времето и пространството.

В главните роли ще видим премиер-солиститите от Държавна опера Бургас - Даниела Туртуманова, Стоян Фъртунов и Елена Георгиева. В спектакъла ще вземат участие и възпитаници на балетна школа  "Марина Змеева".

Музиката, костюмите и сценария са дело на Красимир Марчев, който е и режисьор на проекта.

 

- Къде е провокацията в "Капан за птици"?

- Тя тепърва ще бъде изградена. Зрителите ще се потопят в една приказна атмосфера с чудни персонажи, които ще разкажат една приказка.

- Сценарият на спектакъла е Ваш. До колко той се опира на измислени образи и на действителни персонажи, които сте срещнал в живота?

- Спектакълът стъпва на моята дипломна работа. Тя представя 12 герои, които всъщност са една кукла, която преминава през различни състояния и капани.

- Кой Ви мотивира, за да създадете "Капан за птици"?

- Работата по него продължи 11 години. Започнах го по времето, когато подготвих моята дипломна работа. Работейки по различни проекти с хореографи от Бургас реших да направя нещо свое.

- Защо чакахте толково много време?

- Това е един смел проект и изисква себеотдаване, не само на мен, но и на екипа, с който работя.

- Като автор на сценария, на музиката и на костюмите как мотивирахте останалите участници от екипа - авторът на хореографията, балетистите от трупата на бургаския балет? Как ги накарахте да Ви повярват и да се впуснат в това начинание с Вас?

- С тях се познавам отдавна и повечето от тях са участвали и в други мои проекти. Споменавайки идеята за мащабността на проекта, те се съгласиха да участват. Хореографията е на Антония Паскалева. В спектакъла участват - Даниела Туртуманова, Стоян Фартунов, Елена Георгиева, Бранимир Недков и едно малко дете - Валери Койчев. Участват още и танцьорите от балетна школа "Марина Змеева".

- Колко метра плат използвахте за ушуването на костюмите?

- Те още не са ушити. Всичко все още е на бада проект. Те са готови като скици още от времето на дипломната ми работа. Предстои да бъдат ушити. Предвидил съм около 15-20 метра плат за костюмите.

- Премиерата е на 19-ти май. Какво още предстои?

- Хореографията тепърва ще се изгражда. В момента съм на етап създаване на мултимедия, на песни и инструментали.

Спектакълът ще бъде едно пътуване през много светове, ще показва различни гледни точки на една кукла, която се е освободила от своя кукловод и така открива света и го опознава чрез тези капани, които я дебнат навсякъде.

Не мога да кажа категорично, че има препратки към живота. Но всеки ще открие по нещо от себе си в него. Спектакълът е насочен предимно към зряла публика, но ще бъде интересен и за децата, защото успявам да пресъздам приказното и ще се хареса и на най-малките.

- Какъв е финалът му?

- С отворен край е.

- Тези, които Ви познават знаят, че сте почитател на музиката на Мадона. Нейни песни ще звучат ли в спектакъла?

- Има един кавър, който е направен по нейна песен, но е изпълнен само от цигулки. Всичко останало е авторска музика.

- Вие вече промотирате спектакъла. Разлепени са афиши за него, продават се и билети. Как ще провокирате зрителя да види този визуален проект, който съчетава няколко вида изкуства, с които Вие работите много добре?

- Да, желанието ми е да покажа на публиката, че в Бургас могат да се случват смели проекти. В страни от масовото изкуство - театър, опера, балет, смятам че все по-често се говори и се поставят различни спектакли.

- Имате ли желание, след като мине бургаската премиера да го поставите на друга сцена в страната? Водени ли са вече такива разговори?

- Не, не съм водил такива разговори. Спектакълът от техническа гледна точка е сложен за поставяне на друго място. В мултимедията няма да използвам обикновен проектор, а мултимедийна стена, която е сложна за монтаж, но е красива като визия. Това няма да е стандартен екран, който всички сме виждали.

- През 2016 година Вие участвахте в "България търси талант". Заснехте и няколко клипчета, едно от които на бургаския мост и Мадона го беше промотирала на стената си в социалните мрежи. Не спирате да провокирате сам себе си, освен че провокирате другите?

- Бяха пет клипчета, едно от които си извоюва коментар от Мадона. Да, така е. Не спирам да провокирам себе си.

Работя успоредно по моите проекти, свързани с фотография и видео, но основно се занимавам с "Капан за птици".

- Занимавате се с много изкуства, които ви описват най-добре?

- Комбинацията от музика и танц. Не мога да избера едно от двете.