DSC_1202

DSC_1202

Край Солниците ще има пешеходна зона, защитена от морето

защото тя е част от дългосрочната програма на мандата на сегашния кмет Димитър Николов. Това, което е заложено в нея, е продължение на предходния мандат. Продължават всички инициативи, свързани със създаване на съвременна инфраструктура в градската и извънградската територии, важна част е транспортната система с изграждане на обходите, близки и далечни, за изнасяне на транзита от същинската градска територия, така че да намалим до минимум пресичането на градския център и вредните влияния на въглеродните емисии, всичко това е свързано и с опазване на екологията. Програма "Екология" е неразривно свързана с програма "Туризъм", продължаване на тенденцията за превръщането на Бургас и в туристически център, нещо което в предните години не се е случило. Продължава програмата за развитие на туристическите атракции, част от тази програма е туристическия маршрут, реконструкцията на моста и остров "Света Анастасия". Продължава и политиката на общината по саниране на забележителни сгради – паметници на културата, недвижими архитектурни ценности на територията на града. Заедно с Министерството на културата работим по изготвяне на предписания и указване на необходими мерки за опазване на 11 паметника като първа част.

- Може ли да назовете някои от тези 11 емблематични сгради, включени в този списък?

- Това са - Къщата с лъвовете, къща "Презенти", старата сграда на съда и други. В този списък има сгради държавна и частна собственост, така че ние не делим собствеността на държавна или частна. Предписанията са към всеки собственик и той е длъжен да си опазва сградата и да полага необходимите грижи за тях. Благодарение на тази наша инициатива вече виждаме резултатите, много сгради по пешеходната зона на улица "Александровска" бяха санирани и те вече имат един нов вид, което е радостно. Благодарни сме на собствениците, които се отзоваха на призива на общината и санираха сградите си. Има и такива, за които вече има изготвени проекти и текат съгласувките им. Срещаме пълно съдействие от страна на колегите от Националния институт по опазване на паметниците на културата.

- Администрацията спечели няколко проекта по оперативни програми, по които започнаха процедурите по избор на фирми изпълнители. На какъв етап са те в момента - визирам проекта за моста и остров "Света Анастасия", за сградата на улица "Батемберг"...?

- Проектът за рекострукция на моста и остров "Света Анастасия" е в процедура на избор на изпълнител в управляващия орган, очакваме да се върне и да може да стартираме прозецурата и да изберем изпълнител, за да стартираме продецурата по строително-монтажните работи. Имаме утвърдено финансиране и вървим към избор на изпълнител, надзор и авторски надзор за изпълнение на проекта. Надявам се май месец да влезем в територията, обектът е доста тежък, достигането до острова става само по море и трябва да се съобразим с условията. Срокът за реализацията на строително-монтажните дейности и въвеждането на обекта в експлоатация е достатъчен.

При сградата на улица "Батемберг" сме също в процедура. Процедурите са много бавни, документацията трябва да бъде съгласувана с управляващия орган. Проектирането е свързано с Министерството на културата, защото сме в сграда паметник. Всички процедури са качени на сайта на общината и всеки може да се запознае с тях и да кандидатства. Спазваме сроковете по Закона за обществени поръчки.

- В общината се работи по няколко проекта за канализация на Маринка, кварталите "Долно Езерово", "Горно Езерово", "Банево", "Ветрен". Кога трябва да бъдат завършени и ще струва ли това пари на жителите им за включване към мрежата?

- Проектът за Маринка е изпълнен на първи етап. Предстои да бъде изпълнен и втория. В капиталовата програма на общината за 2012 година за Маринка е залегнало проектиране и изграждане на пречиствателното съоръжение, за което има отреден терен. След като бъде утвърдена капиталовата програма, ще бъде проведен и конкурс за избор на изпълнител. Продължава и изграждането на канализацията.

За квартал "Долно Езерово" проектът е приключен – изградена канализация, канално-помпена станция, тласкател, тя работи. В Горно Езерово имаме одобрен проект и издадено разрешение за строеж, в момента процедурата върви на съгласуване на избор на изпълнител за реализацията му. За Банево, Ветрен и Минерални бани имаме прединвестиционни проучвания, които са внесени в Министерството на околната среда и водите, провеждаме текущи срещи за съгласуване на идейните проекти и се надяваме, че скоро врече ще бъдем утвърдени и финансиране, за да пристъпим към избор на изпълнител и реализация.

Към всеки проект има предвидени домови отклонения, какво ще ни утвърди управляващия орган за финансиране, докато нямаме такъв отговор не можем да отговорим дали те ще бъдат включени или не в общия проект.

- Кога жителите на Твърдица, Извор, Драганово и другите населени места без канализация ще могат да се възползат от нея?

- В момента за тези населени места няма как да се кандидатства по оперативни програми, тъй като са под необходимия минимум, който се финансира от Министерството на околната среда и водите. Надяваме се за следващия програмен период да има възможности за финансиране. Проектите, които общината е направила до момента обхващат Българово, Рудник - Черно море, Банево, Ветрен, Минерални бани и Горно Езерово.

- Кога ще бъде продължен ремонта на ларгото?

- Готови сме с документацията и в момента, в който има възможност за кандидатстване по оперативна програма, може да бъдете сигурни, че Общината няма да я пропусне. Готови сме, имаме количествено-стойностни сметки, знаем за какво финансиране става дума, дай Боже да има оперативна програма и да бъде утвърдени и да реализираме и останалите етапи. В бюджета няма възможност за бъдат заложени средства за това, тъй като става въпрос за сериозни суми. Знаете че, тази година бюджетът е достатъчно намален в мащаб на цялата държава.

- Вторият етап на ларгото по-голям ли е като сума от първия?

- Не, не е по-голям. Те са два етапа – улица "Богориди" от Лермонтов до Демокрация, по предварителни изчисления е от порядъка на 1,5 млн. лева. В момента преразглеждаме количествено-стойностните сметки с последните цени на пазара. Северната част на втория етап на "Александровска" от Левски до Сан Стефано, който не включва площад "Тройката" е 2 млн. лева. Надяваме се да има оперативна програма, за да го реализираме.

- Какви проблеми от архитектурна гледна точка има община Бургас, които остават незабелязани от гражданите?

- Проблеми има непрекъснато в една градска територия и са свързани със съчетаване на инвестиционните намерения на гражданите, на сериозни инвеститори, на експлоатационните дружества. Опитваме се, там където общината има инвестиционни намерения да ги съчетание с намеренията на всички и смятаме, че сме постигнали някакъв достатъчно добър резултат на този момент. Опитваме се, където влизаме като изпълнител на обекта едновременно да влязат и ВиК, ЕВН, кабелните оператори, така че едновременно да реализираме всичси СМР-та, за да връщане обратно и да има последващо нарушаване на реализиране мероприятия. Вече имаме такъв опит с "Христо Ботев", "Калоян".

- Като архитект как бихте искала да изглежда града в бъдеще?

- Бурга вече започна да придобира друг, европейски облик. Такава е реакцията на гражданите. Та са малко по-критични от другите, които посещават града ни. Получаваме писма и разбираме, че вървим в правилната посока. Нашата цел е да съхраним, до колкото можем стария дух на Бургас и той да запази това, което има като характер, което другите градове нямат. Това е свързано с опазването на старите стради, развитие на пешеходните зони, опазване на Морската градина, да облагородим парк "Езеро". Това става бавно, трудно с много финансиране с доброто сътрудничество на държавата, защото ние работим с Областна администрация, една голяма част от териториита са държавна собственост или горски фонд.

- След наводненията и приливната вълна, която отцепи пътя към Сарафово и Солниците. Какви са щетите, които са нанесени?

- Рано е да се каже. Прави се обход и се обследват пораженията. Тръгнали сме в процедура по създаване на регулационен план за Солниците, заедно със собственика на имота. Нашата идея и цел е там да бъде създадена улица с пешеходна зона с велоалея, защитена от морето. За момента нямаме инвестиционен проект, предстои създаването му. Тепърва ще се развива тази територия и тя е част от връзката към Сарафово заедно с местността "Ъгъла". Това ще стане през следващите 10 години.

Снимка Етелка Пирева