Кремена Димитрова е и автор е на рубрики за изкуство в различни медии. Снимка Личен архив

Кремена Димитрова е и автор е на рубрики за изкуство в различни медии. Снимка Личен архив

Кремена Димитрова e директор комуникации, маркетинг и PR в издателство "Колибри" от 2014 година, ивент мениджър на кино-литературния фестивал "Синелибри". 
В областта на PR-a има над 15-годишен опит, трупан в редица театри в страната, където е била и драматург. По нястоящем е и арт-директор в малка продуцентска компания "Креди Арте", занимаваща се с театър и танц. 
Специалист по ивент мениджмънт и нестандартни медийни кампании. 
Завършила е две магистратури  - "Културология" в СУ "Св. Климент Охридски" и "Театрознание" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Има богат международен опит, трупан в обучения и специализации в областта на културната политика и арт-мениджмънта. 
Автор е на рубрики за изкуство в различни медии. През 2008 г публикува монографията "Театърът на Стоян Камбарев – режисура на пространството". Има награди за поезия, кратка проза и театрална критика. Участва като член на жури в конкурс за детски приказки. Има опит като селекционер на детски театрален фестивал, както и на фестивала "Панаир на младите" на Младежки театър "Николай Бинев".

- Г-жо Димитрова, фестивалът "Cinelibri" стъпва за първи път на бургаска земя. Какво е предизвикателството да се срещнете със зрителите тук?
- За нас е чест да бъдем за първи път в Бургас с фестивала "Синелибри", както и да имаме такъв силен и респектиращ партньор като Община Бургас, благодарение на чиято протегната ръка ние успяхме да осъществим тази наша мечта. Бургас е град на таланти – порти, художници, музиканти. "Синелибри" тук се чувства като у дома си.
- Какво трябва да знаят за "Cinelibri" тези, които за първи път ще се докоснат до събитията, включени в програмата на единствения в света кино-литературен фестивал?
- Имаме привилегията да покажем най-доброто от света на киното, правено през последните една - две години и стъпило здраво върху основата на литературен сценарий. Киното обича добрите истории, а литературата е специалист в това, затова този естествен брак между тях ражда талантливи деца. 
- Всяка година фестивалът има различна тема. Тази година е - "Петото измерение". С какво ще провокира тя публиката?
- Петото измерение е там, където царува въображението, това може да е в Космоса, а може да е и в шестоъгълната библиотека на Борхес, според който раят е една безкрайна библиотека. 
Ще покажем на зрителите филми, вдъхновени от идеята за безкрая и измерването на света – от Леонардо да Винчи до Хумболт всички велики умове са мечтали точно за това. 
- В Бургас идва Герард Конли за представянето на книгата му "Заличено момче", след което зрителите ще видят и едноименния филм с участието на Никол Кидман и Ръсел Кроу. Трудно ли беше да убедите автора да измине хиляди километри, за да срещне с четящите бургазлии?
- Благодарение на "Сингъл Степ", по чиято идея този проект се осъществява, не срещнахме трудности. Още повече, че книгата на герард е писана по време на престоя му в България преди няколко години. Идването му за представяне на книгата и филма ознаменува тази щастлива среща на автор и място на вдъхновението му.
- Още една интересна среща ще провокира зрителите в морския град - тази с Крис Захариев и неговия филм "Да се изгубиш нарочно". Той ще представи и книгата, написана по неговия едноименен филмов проект и издаден от "Колибри". Защо решихте да облечете в думи заснет филм?
- Личността на Крис Захариев е магнит за малдото поколение, но и за родителите на това поколение, защото виждат в него добрия пример, а понякога тайничко си спомнят трепетите и ентусиазма на младостта.
Филмът на Крис е много заразителен, затова решихме да удължим живота му и добавим още щрихи от преживяването ‚Да се изгубиш нарочно“. Не беше лесно, но резултатът ,повярвайте ми, си струва всикчи усилия.
- В Бургас ще покажете биографични филми за Никос Казандзакис и за Леонардо да Винчи...
- Да, и това е един от най-вдъхновяващите сегменти на фестивала – биографичното кино за личности, които са променили света и са го направили едно по-красиво място за живеене. 
- По какво се различава програмата Ви за Бургас от тази в София, Варна, Пловдив?
- Не се различава особено. Селекцията и гостите са идентични, така, че всички ще могат да бъдат свидетели на едно и също вълнение.