Много от фитнес залите в Бургас са празни, дори след като здравното министeрство им разреши да работят. Снимка Авторът

Много от фитнес залите в Бургас са празни, дори след като здравното министeрство им разреши да работят. Снимка Авторът

Кризата с COVID-19 не пожали и фитнесите в Бургас, установи проверка на "Черноморие". След като останаха затворени за посещения малко повече от два месеца, фитнес залите работят отново. Малцина обаче са тези, които се осмеляват да ги посетят, въпреки че начинът им на работа и спазването на противоепидемичните мерки са регламентирани в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Залите продължават да са почти празни. Хората още ги е страх и очакват коронавируса напълно да отмине преди да се върнат към спортните си занимания", коментира управител на такава зала в Бургас. Другата вероатна причина за отсъствието на бургазлии от фитнеса е, че времето вече позволява практикуването на спорт на открито. "Дали ще е бягане, каране на колело или някакъв друг спорт или активност, то може спокойно да се практикува навън и не е задължително хората да се затварят в зали. В Бургас има и фитнеси на открито, които също могат да се ползват", казва фитнес инструктур.

"Върнах се в залата няколко дни, след като я отвориха. Бях си купил месечна карта на 13-ти март и не успях да направя нито една тренировка. Въпреки това във фитнеса нямаше проблем да ми я презаверят и да използват броя тренировки, които ми се полагат", разказа Камен Стоянов. Бургазлията тренира редовно. По време на извънредното положение му се е наложило да продължи с тренировките в домашни условия. "Ремонтирах си стария велоергометър. Това разбира се не беше достатъчно. Затова съм доволен, че залата отново е отворена и мога да тренирам там. Но като цяло няма много посетители. Фитнесът е голям, а сутрин не се събираме повече от 10 души, въпреки че има достатъчно място. Управителят споделя, че отливът е очевиден", допълва Камен Стоянов.

Друга причина за празните зали е, че много от хората пострадаха финансово от създалата се здравна криза, която вече прераства в икномоческа. "Някои са били съкратени от работа, а на други доходите им драстино са намалели и сега не могат да си позволят спорт на закрито", коментират заети в бранша. Картите за фитнесите в Бургас варират в зависимост от местоположението и най-вече оборудването в тях. Цените за месечната карта са между 45 и 70 лева.

В по-големите фитнес зали, където се провеждат и групови тренировки, е задължително условие да бъде намален броя на спортуащите там, за да се спазва нужната дистанция. Така че дали ще е зумба, или степ аеробика, то определено мястото не е проблем. В залите за ареобика и каланекита в Бургас тренировките се провеждат обикновено с до 10 дами. Спортуващите трябва да заявят онлайн присъствието си за конкретна тренировка. По този начин се следи за броя на трениращите и да им бъде осигурено максимално място една от друга.

От браншът се надяват, да няма втора вълна. Ако ситуацията от двата месеца на извънредно положение се повтори през есента или зимата и залите отново бъдат затворени, това ще доведе до фалити.

"Черноморие" припомня, че носенето на маски  в залите не е задължително. Нужно е да се проветрява често, да бъдат чистени филтрите на вентилационната система всяка седмица, да има осигурен дезинфектант и уредите да бъдат почиствани след ползване от страна на работещите в залите, а броят на трениращите по групи е редуцуран до 10.